İnsanoğlu değişime ihtiyaç duyan ve değişimle iyileşebilen bir varlıktır. Fıtratta olan bu özellik sayesinde kişiler kimi zaman farklı mekanlara giderek (tatil vs.) kimi zamansa evdeki dekorasyonda değişim yaparak değişimin büyüsünü yakalamakta.
Özellikle ev içinde yapılan değişimin insan ruhuna çok daha iyi geliyor olması, rutin olarak yaşanan mekanlarda çok büyük paralar harcamadan da mutlaka ara ara değişime gidilmesi gerektiğini gösteriyor.
Son zamanların dekorasyonda değişim trendi olan mobilya boyama işlemi hem çok büyük paralar gerektirmiyor, hem de eli yatkın olan herkesin kolaylıkla yapabileceği bir uygulama olarak biliniyor. Bu konuda merakı olan ve evde değişim için mobilya boyamayı düşünenler için yapmış olduğumuz araştırmalar sonucu; evde mobilya nasıl boyanır? Ahşap mobilya boyama nasıl olur? Ahşap sehpa boyama nasıl olur ve daha birçok sorunun yanıtını sizlerle paylaşacağız.
Mobilya boyama nasıl olur?
Evde mobilya boyama son yılların değişim ve geri dönüşüm konusundaki yeni trendi olmuş durumda, bu işlemin yapılması sonucu ev içinde elde edilen değişim sayesinde hem eski ve demode olan eşyanın geri dönüşümünü sağlamış olursunuz hem de ev içinde oldukça az maliyetle etkili bir değişim sağlamış olursunuz.
Mobilya boyamanın püf noktalarını inceleyecek olursak da belli maddeler halinde sıralayabiliriz.
- Mobilya boyama işleminde ilk maddede bakacak olursak ilk olarak boyanacak mobilyanın cinsin, bilmeniz ve bu cinse uygun olarak boyama işlemi yapmanız gerektiğini söyleyebiliriz.
- Örneğin; boyanacak olan mobilyanın cinsi ahşapsa, ahşap mobilya boyama tekniklerine uygun bir şekilde boyama yapmanız gerekmektedir.
- Boyanacak olan ahşap mobilyada zımparaya gerek olup olmadığından emin olunmalı,
- Daha sonra ise ahşap mobilya boyama işleminde astar atmak şart mı değil mi bundan emin olmalısınız,
- Boyanacak mobilya üzerine herhangi bir dekoratif figürler uygulanacak mı uygulanmayacak mı tüm bunlar önceden planlanıp ayarlanmalı.
- Son işlem olarak da astar atılarak mobilya boyama işlemi uygulanmalıdır.
Şimdi ise sıraladığımız maddeleri açarak neyi nasıl yapmanız gerektiğini anlatalım;
- Mobilya boyamada mobilyanın cinsi neden önemli?
Mobilya boyama işleminde boyanacak olan mobilyanın cinsi, ortaya çıkacak sonuç için oldukça önemlidir. Örneğin plastik bir yüzeye ait olan bir mobilyanın boyası da boyama tekniğinde farklıdır. Aynı şekilde ahşap olan bir mobilyanın boyası da boyama tekniğinde diğerlerine nazaran farklıdır. Tüm bu bilgiler mobilya boyama işlemi için boya almadan önce ve boyamaya başlamadan önce mutlaka bilmeniz gereken işlemlerden biridir.
- Ahşap mobilya nasıl boyanır?
Ahşap mobilya boyama işlemi için özel üretilen ve ahşabın özünü bozmayan boya tercih edilmelidir. Bu işlem için ahşabın özel olarak üretilmesi ve özel olarak tercih edilmesi, mobilyanın sonuç itibari ile olabilecek en iyi sonuca ulaşmasını sağlayacaktır. Ahşap mobilya boyanırken zımparasına ve verniğine dikkat edilmelidir.
- Ahşap mobilya boyama işleminde zımpara neden önemlidir?
Ahşap mobilya boyama işleminde zımpara yapmak elbette olmazsa olmaz bir durum değildir. Ancak boyanacak olan mobilyanın buna ihtiyacı olup olmadığı da oldukça önemlidir. Yüzeyde pürüzler var olması ve zımpara uygulaması yapılmadan boyama işlemi yapılması, ortaya çıkan sonucun hiç de iç açıcı olmayacağı anlamına gelmektedir. Bundan dolayı boyama işlemine başlamadan önce mutlaka en ufak bir pürüz için bile zımpara işlemi yapılmalıdır.
- Ahşap mobilya üzerine motif yapımı nasıl olur?
Boyamak istediğiniz ancak aynı zamanda da üzerine motifler eklemek istediğiniz ahşap mobilyanız için yapmak istediğiniz figürü daha önceden belirleyerek çıkartmasını almalısınız rastgele bir figür yapma konusunda ekstra beceriye sahipseniz herhangi bir çıkarmaya gerek yoktur ancak kendinize resim, figür çizme konusunda güvenmiyorsanız mutlaka gerek boyama gerekse mobilyanıza figür çizme konusunda profesyonel kişilerden yana yardım almalısınız.
- Ahşap mobilyaya neden astar atılmalıdır?
Astar atmak gerekli olan bir durum mudur sorusuna oldukça sık rastlıyoruz. Boyanan mobilyaya sonuç olarak astar atılması elbette mecburi bir durum değildir, ancak ortaya çıkacak sonucun çok daha güzel ve profesyonel olabilmesi içinde oldukça gerekli durumlardan biridir.
Ahşap olan mobilyanızı iki kat boyadıktan sonra ve boya kuruduktan sonra mobilyanızı vernikleyerek astarını atabilirsiniz. Ancak kimi boyaların astara ihtiyacı bulunmuyor olması boyanın sonuç olarak astarlı bir görünüme sahip olmasından kaynaklanmaktadır. Astar işlemini yapıp yapmamanız gerektiğini mobilya boyama işlemi için aldığınız boyacıdan kolaylıkla öğrenebilirsiniz.
Mobilya konusunda akçalı spreyi tek geçerim her şeyi yeni gibi yapıyor inanılmaz