Boyama Sektörü
Boyama sektörü artık geçmişteki gibi az ilgi gören meslek grubu değildir. Son dönemlerde oldukça ilgi gören ve gereksinim duyulan bir meslektir. Bu nedenle de kendi içerisinde farklı terimlere yer vermiştir. Boya ve badana işçileri her alanda kendilerini gösterebilir hale gelmişlerdir. Çünkü her alanda onlara ihtiyaç duyulmaktadır. Boya sektörü kendi içinde başlı başına bir sektör olduğu için farklı farklı terimlere sahiptir:
Adezyon: bu terim oldukça sık kullanılır. İki farklı molekül arasındaki bağı temsil eder. Duvar ile boya arasında adezyon kuvveti oluşmaktadır.
Birincil renkler: ana renklerin oluşturduğu gruptur. Boya badana ücretleri açısından ekonomik boya türüdür.
Alkit: boyaların ve yapıştırıcıların yapımında kullanılan bir çeşit kimyasal bileşendir.
Alüminyum Boya: alüminyum parçaları içeren solvent içerikli bir boya çeşididir. Dekorasyon amaçlı kullanılan bir boyadır.
Yapışma: kurumuş olan boyaların duvarda bozulmadan kalmasını sağlayan terimi açıklar.
Beyazlama: birden fazla nedenden oluşabilen renk kayıpları.
Aerosol: katı ve sıvı maddelerin gaz içerisinde dağılmasını anlatır. Sprey boyalar buna örnektir.
Solma: renk üzerinde doğal ve çevresel faktörler nedeni ile bozulmalar söz konusu olabilir. Literatüre solma olarak geçmiştir.
Elastikiyet: boyada herhangi bir çatlama ve kırılma olmamasıdır. Gevreklik tanımının tersidir. Boyanın oldukça esnek olduğunu gösterir. Badana boya işleri için boyanın esnek olması önemlidir.
Akrilik: akrilik reçinesinden elde edilen sentetik bir boyadır. Hem yağlı hem sulu boya özelliklerini taşır.
Gevreklik: boyanın kırılmaya meyilli olma durumudur. Eğilip bükülme sonrası ortaya çıkar.
Bağlayıcı malzemeler: bunlar kaplamaların içerisinde bulunur. Pigmentleri bir araya toplayarak yüzey üzerine yapışmalarını sağlar. Bunlar katı maddelerdir.
Badana: kireç ve suyun karışımının iç cephelere uygulanmasıdır. Dekorasyon amaçlı sık sık kullanılır. Özellikle tavanlarda kullanılır.
Balonlama: yüzeye sürülen boyanın kururken baloncuk oluşturmasıdır. Fırça darbelerinin fazla kullanılması nedeni ile olur.
Çözücü: boyalar uygulandıktan sonra uçan ve reçineyi çözen bir sıvıdır. Boya badana firmaları çözücüleri içerisinde olan boyalar üretmektedir.
- Boyacı - Boya Badana Ustası
- Dış Cephe Boyama
- Duvar Boyama
- Duvar Kağıdı
- Duvar Resim Çizimi
- Ev Boyama
- Kartonpiyer ve Alçı
Selam faydalı bilgileriniz için çok teşekkür ederim emeğinize sağlık