Ses yalıtımı, özellikle son zamanlarda, günlük koşuşturmaların istenmeyen bir ürünü olan gürültülerin mümkün mertebe engellenmesi adına kullanılan bir sistemdir. Bu sistem sayesinde bulunduğunuz ortama, dışarıdan sızmaya çalışan istenmeyen gürültülerden rahatlıkla uzak durabilir; konforunuzdan ödün vermezsiniz. Ancak, bu noktada dikkat edilmesi gereken en önemli durumlardan bir tanesi, ses yalıtım malzemeleri çeşitlerinin bilincinde olup, ses yalıtımını istediğiniz mekanın özelliklerine uygun bir ses yalıtım sistemi seçmek olacaktır.
Dış Cephe
Ses yalıtımının uygulanılması istenen alanda, yapının özellikleri ve çevre şartları gibi faktörler göz önüne alınarak yapılan mantolamada aynı zamanda ısı yalıtımı da sağlanarak yüksek verim alınabilmektedir. Dış cephe mantolama, kullanılan malzemenin yapısına göre verimi değişmekle birlikte farklı ve yüksek oranlarda ses yalıtımı sağlayabilmektedirler.
Dış cephe mantolamada sıvanın altına kullanılan taş yünü cephe mantolama son zamanlarda en çok tercih edilen ve en güvenli olarak gösterilen yalıtım sistemidir. Yanmaz bir yapıda olan taş yünü iyi bir yalıtım malzemesi olmakla birlikte ses yalıtımında da yüksek performans göstermektedir.
Ancak tabii ki bu noktada en önemli durumlardan biri de mantolama işçilik faktörüdür. Çünkü levhaların yapıştırılma aşaması oldukça önemli ve işçilik isteyen bir aşamadır. Yapıştırılma malzemesini kesinlikle yüzeylere taşmaması gerektiğinden, doğru yapılmadığı takdirde ısı köprüsü oluşturabilmektedir. Bu nedenle ses dış mantolamayı yaptıracağınız ustaların işinin ehli olması oldukça önemlidir.
İç Cephe
Bu noktada ilk aşama yine keşif yapılması olmalıdır. Ses yalıtımının gereksinimleri karşılaması açısından gürültü ve mekan özellikleri göz önüne alınarak duvar, tavan ve zemin ses yalıtım opsiyonlarıyla işleme başlanabilir. Ses yalıtım süngeri ile birlikte kullanılan diğer ses yalıtım sistemleri ile mekan şartlarına uygun yoğunluk ve kalınlıkta malzemeler uygulanır.
İşinin ehli ustalar ile yüksek kalitede bir ses yalıtımı sağlanarak, konforunuzu ve motivasyonunuzu sağlayabilirsiniz. Bu noktada, uygulama iç cephe mantolama olduğundan, mekanın estetiği ve var olan hacminde küçülme olmaması da, süreç içerisinde en dikkat edilmesi gereken durumlardan biridir.
Yorum yaz