Gelen sonbahar ile ısı yalıtımı hakkında sorulan soruların yoğunluğu artmakla beraber acaba bu gerekli bir harcama mı diye de sorular oldukça çoğaldı. Isı yalıtımı bir harcama değil, aksine bir kazanç biçimidir. Isı yalıtımı neden yapılmalı? Sorusuna sizi aydınlatacak şekilde cevaplar vereceğiz.
Isı yalıtımı yapılmamış bir konutun, cephesinde ve çatısında var olacak ısı kaybı tamı tamına %80’den fazladır. Uygulanacak ısı yalıtımı ile her sene oldukça yüksek miktarda tasarruf edilebilmektedir. Isı yalıtımında doğru uygulama ile yapılmakta olan mantolamada %60’a varana kadar enerji tasarrufu sağlayabilir ve hatta bu oran pasif konutlarda %85’e kadar çıkabilmektedir.
Kendinize ait olan bir evi satmaya kalktığınız da evin değerini arttıran maddeler arasında; evin yalıtımlı olması da önemli bir faktördür. Evinizin değerini arttıracak olan bu işlem aynı zamanda siz evinizde yaşıyorken de %90’a varan bir tasarruf yapmanızı ve daha önce ne kadar zarar etmiş olduğunuzu gösterecektir.
Enerji kaynaklarının az ve enerji ücretlerinin her geçen gün artıyor olması, dış cephe, çatı ve tavanlara uygulanan ısı yalıtımı, konutlar için en önemli değer koruma tedbirlerinden biri haline gelmiştir.
2011 tarihinde zorunlu hale gelen Enerji Kimlik Belgesi, konutların enerji verimlilik seviyelerini renk sistemi ile tanımlamıştır. Alacağınız yahut kiralayacağınız bir konut için konutun enerji kimlik belgesine bakılacaktır. Bu durum konutun değerindeki artış veya azalmada ciddi rol oynayacaktır.
Yaşadığınız evin konforunu sağlamak için yalnızca dekorasyon, mobilya, boya badana yapmanın yeterli olmadığını evinde ısı yalıtımı olanların bildiğini görmekteyiz. Soğuk kış aylarında, yalıtımsız bir binada, evinizin ( odanızın ) ısısı ile dışarıdaki havanın ısısı arasında oldukça fark olacaktır. Bu farktan dolayı da evinizin içerisinde terleme, rutubet, küf ve soğuk hava olacaktır.
Yalıtım sistemi olmayan konutunuzda dış cephe ne kadar şık ve temiz olursa olsun, evinizin içerisi ne kadar bakımlı ve pahalı mobilyalar ve dekorasyonla kuşatılırsa kuşatılsın, soğuk kış aylarında evinizin duvarlarından akan sular, oluşan rutubet ve soğuk havanın evinizin duvar ve tavanını oldukça kötü bir hale getireceğini ve ekstra da üşüyerek yüksek miktarda doğal gaz parası ödeyeceğinizi söylemeliyiz.
Yorum yaz