Veteriner doktorların temel görevi hasta olan hayvanların, ne hastalığı olduğunu anlayarak hastalığın tedavisini yapmak için gereğini yapmasıdır.
Veterinerler hayvanda var olan hastalığın ne olduğunu tespit edip insanlara bulaşıp bulaşmayacağını, nedenini ve bulaşıcıysa önlemini alırlar. Hayvana herhangi bir cerrahi operasyon gerekiyorsa hayvanı ameliyata alırlar. Hayvanın beslenmesini düzenli kontrol etmek, hayvan aşırı kilolu yahut aşırı zayıf ise hayvana uygun bir beslenme programı hazırlamak da veterinerlerin görevleri arasında yer almaktadır.
Halk arasında hayvan doktoru olarak da tabir edilen ve hayvanlarla ilgili A’dan Z’ye her konu ile ilgilenen kişilerdir. Hayvansal gıdaların üretimindeki tercih edilen malzemelerin hijyenik olup olmadıklarını, insan sağlığını tehdit edip etmediğini inceler; eğer o hayvansal gıdalar insan sağlığı için tehlikeliyse o hayvansal gıda hakkında dava açarak o ürünü piyasadan kaldırta bilir.
Bu mesleği yapanların, veteriner hekim olanların yahut olmak isteyenlerin hayvan sevgisinin olması, iyi bir gözlemci ruhu olması lazım. Eğer bu konuda yeterince iyi değilse kişi, bu meslekte verimli olamaz. Fakat hem hayvan sevgisine hem de gözlemci bir ruha sahipse kişi, bu meslekte fazlasıyla verimli olabilmektedir.
Dünyanın çeşitli bölgelerindeki hayvanların, hayvan türü ve ırklarının saptanmasını sağlarlar. Sağlıklı olan hayvanları yapıları ve fonksiyonları, hayvan eğitmenliği, sağlığı ve üremesi, beslenmesi, yemlerin üretim ve saklanma koşulları gibi tüm bilgilere sahiptir.
Veteriner hekim , koruyucu hekimlik konusunda da yeterli bilgiye sahip olmalıdırlar. Hayvan topluluklarında rastlanılan hastalıkların sebebini, yapısını, gidişatını teşhis ve tedavileri konusunda yeterli ilme sahiptirler.
Hayvanların bakım ve beslenme sağlıklarının korunması, hayvan ürünlerinin değerlendirilmesi konusunda, hayvan yetiştiricilerini eğitmek için eğitim programları düzenlemektedir. Zararlı hayvansal gıdaların piyasaya sunulmasını engellemeli ve bu konular hakkında her türlü hukuki süreci bilmesi gerekmektedir.
Salgın hayvan hastalıkların tespiti ve önlenmesi de yine veterinerlerin görevidir. Bu konuda her türlü tıbbi çalışma yapar, gerekli tedbirleri alır ve serum, aşı gibi tedavi gereçlerini doğru yerde doğru tedavi için kullanırlar.
Veterinerliğin gerektirdiği özellikler
- Fen bilimlerine ve özellikle biyolojiye ve kimyaya üstün bir ilgileri olması gerekir.
- Özel ve ayrı bir hayvan sevgisi olması gerekir.
- Refleksleri kuvvetli, hızlı düşünüp hızlı karar vere bilme özelliğini taşıması gerekir.
- Sabırlı, dikkatli ve düzenli olması gerekir.
- 5 duyusunun da sağlam olması gerekir.
Tüm ihtiyaçlarınız için en iyi uzmanlar Ustamgeliyor'da. HEMEN TIKLA ve müşteri oylarıyla seçilen ustalarımızdan ÜCRETSİZ en uygun fiyat teklifini al.
Yorum yaz