Tuz terapisi nedir? Sorunun cevabını bulabileceğimiz bu yazımızda tuz odaları ve tuz terapisi hakkında bilmeniz gereken her şey bulunmaktadır. Özellikle son yıllarda oldukça rövanşta olan bir uygulamadır. Bu uygulamada ilk olarak ne zaman ve nasıl keşfedilmiş kısaca bir bakalım.
Teknik olarak tuz terapisi doğal kaya tuzlarının çıkarıldığı tuz mağaraları diğer bir adı ile tuz madenleri içerisinde çalışarak ve zaman geçirerek, gözle görülmeyecek kadar küçük boyuttaki tuz zerrelerinin solunmasına verilen isimdir.
Tuz terapisi ilk olarak 1843 yılında Dr. Felix Boczkowski’nin görevli olduğu Polonya’nın Wieliczka şehrindeki tuz madeninde Çalışmakta olan işçilerin hiç akciğer hastalıklarına yakalanmadıklarını fark etmesi ile ve bu konuyu ayrıntılı bir şekilde araştırmasıyla ortaya çıkmıştır. Ortaya çıkan bu gerçek üzerine işçilerin çalıştıkları maden içerisinde dünyanın ilk tuz terapi odası açılmıştır.
Tuz odası insan sağlığı için hangi hastalıklara yararlı?
Tuz odaları yıllar önce fark edilen faydasından hemen sonra belli yerlerde tuz odalarının açılması ile insan sağlığı için kullanılmaya başlamıştır. 45 dakika veya 35 dakika süren tuz odası seansları düzenlenerek tedavi edilecek hastanın hastalığına ve tedavi seyrine göre düzenli olarak 15 veya 20 günlük aralıklarla yapılıyor.
Tuz terapisi yılda 2 veya 3 kürden oluşur ve şu hastalıklar için önerilir.
- Astım hastalığı
- Alerji
- KOAH
- Kistik Fibrozis
- Akut solunum yolu hastalıkları
- Amfizem
- Burun tıkanıklığı
- Orta kulak iltihabı
- Kronik bronşit
- Soğuk algınlığı
- Zatürre
- Öksürük
- Hırıltı
- Sinüzit
- Soğuk algınlığı, grip
- Tonsilit
- Egzama
- Sedef hastalığı
- Sigara içicileri
- Sedef hastalığı
- Saman nezlesi
Bu hastalıkların dışında tuz terapisinin asıl ve temel etkisi, negatif iyon etkisidir. Tuz terapisi uykusuzluk tedavisinde, bedensel ve ruhsal sağlıkta da oldukça fayda sağlıyor. Tuz odalarında genel olarak isteğe bağlı 50 dakika boyunca tuz masajı yapılıyor. Bu uygulanan tuzlar da kişideki fazla elektriği ve kötü enerjiyi almaya yardımcı oluyor.
Uzmanlar tarafından haftada bir kez uygulanması tavsiye edilen tuz odaları, hamile ve çocuklar için de zararlı görülmüyor. Ancak tuz terapi odası ateşli enfeksiyonlarda, kanser hastalarında, ağır kalp hastalarında ve yüksek tansiyon hastalarında uygulanmaması ve kullanılmaması gereken bir uygulama olarak bilinmektedir.
Yorum yaz