Osmanlı’ya ait gelenek ve görenekler, dünya tarafından bilinen ve hayranlıkla bahsedilen uygulamalar olup; her duyduğumuzda atalarımızla gurur duyduğumuz adetlerdir. Nedir bu adetler gelin tekrar hatırlayalım.
-
Zimem defteri
Ramazan ayı geldiğinde ekonomik olarak iyi durumda olan kişiler manav, bakkal gibi gıda satan dükkanlara giderek zimem defterini (veresiye defteri) çıkartmalarını isterdi. Defterin en başından, ortasından ve sonundan rast gele sayfa kopartarak ‘’silin borçlarını, Allah kabul etsin’’ derdi. Böylece borcu olan, borcunu kimin ödediğini; borcu ödeyen ise kimin borcunu ödediğini bilmezdi.
-
Kapı tokmağı
Pek şanlı atalarımız, kapılarda iki tokmak yapmışlardı. Bu tokmaklardan biri kadın, diğeri ise erkek misafirler içindi. Küçük tokmak ince ses çıkartırdı ve kadın misafirler bu tokmağı kullanırdı, erkek misafirler ise kalın ses çıkartan kalın tokmak ile kapıyı çalardır. Böylece ev halkı da kapıdaki misafirin kadın mı erkek mi olduğunu anlar, ona göre karşılardı. Şayet kapıyı kalan kadın ise evin hanımı, kızı; erkek ise evin erkeği, oğlu açardı.
-
Kız isteme
Kız istemeye gidildiğinde, damadın Namaz kılıp kılmadığını anlamak için pantolonundaki diz izine bakılırdır.
-
Kapıda çiçek
Osmanlı’da kapıya çiçek koymak tek anlam taşımazdı. Eğer kapıda sarı çiçek varsa, bunun anlamı evde hasta var gürültü yapmayın, Kırmızı çiçek varsa ise bu evde gelinlik çağına gelmiş kız var, kapının önündeyken küfür etme ve konuştuklarına dikkat et demekti.
-
Kahve ikramı
Osmanlı devletinin kahvesi dünyaca meşhurdur. Fakat kahvenin tadının yanı sıra ikramı da oldukça ilgi çekicidir. Misafire kahve ve su ikram edildiğinde gelen misafir ilk olarak suyu içiyorsa karnı aç olduğu anlaşılır ve hemen yemek sofrası kurulurdu, fakat misafir ilk olarak kahveyi alıyorsa bu karnının tok olduğu anlamına gelir ve meyve ikram edilirdi.
-
Ayna
Osmanlıda idda edildiğinin aksine İslam dininin emrettiği gibi kadınlara oldukça önem verilir ve hassas davranılırdı. Erkekler, hanımlarına ayna hediye ederlerdi. Bunun anlamı ise ‘’ sana senin kadar güzel bir hediye bulamadım’’ demekti.
-
Merdiven
Osmanlı’da merdivenden çıkan bir hanımın arkasından eşi çıkardı, bunun nedeni ise hem eşinin vücudu ifşa olmasın, hem de düşerse kocası tutabilsin diyeydi. Aynı şekilde merdivenden inerken de kocası kanının tam önünden inerdi.
Tüm ihtiyaçlarınız için en iyi uzmanlar Ustamgeliyor'da. HEMEN TIKLA ve müşteri oylarıyla seçilen ustalarımızdan ÜCRETSİZ en uygun fiyat teklifini al
Yorum yaz