İnsan vücudunun mevsimsel geçişlerde biyolojik ve psikolojik olarak etkilendiğini hepimiz biliriz. Sonbahar gibi keskin mevsim geçişleri ise normal etkilerin ikiye katlanmasına neden olmaktadır. Böyle dönemlerde yapılacak ekstra işlemler ile kişinin psikolojisini ve bedenini koruma altına alarak hasarsız bir geçiş yaşaması da oldukça önemlidir.
Bu dönemde eğlenceli, renkli ve hareketli yaz döneminden çıkarak; gri, eve kapalı ve duran bir kış moduna girmenin psikolojik olarak oldukça kötü etkiler oluşturması ve hatta depresyona sokması sık karşılaşılan durumlardandır. Uzmanların önerileri ile bu dönemi daha sakin geçirerek kışı kabullenmenin kolay yöntemleri denenmelidir.
Örneğin; evinizi sevimli bir sonbahar dekorasyonu ile yaz modundan çıkartmanız, akşamları kokulu mum ve sıcak çay eşliğinde filim izlemeniz gibi etkinlikler bilinçaltınızın yaza veda ederek kışı kabullenmesine neden olacaktır. Peki, psikolojik olarak hazır olmak yeterlimi? Elbette değil. Bu geçiş döneminin sizi yatak döşek hasta etmesini istemiyorsanız bu dönemde vücudunuzu kışa hazırlamalısınız. Yaza alışkın olan vücut, kışın geldiğini bilmeli.
Yapmanız gereken bilinçli bir sonbahar detoksu ile vücut kış ayı için gerekli enerji ve vitamini depolayacaktır. Genellikle yanlış ve bilinçsiz yapılan yöntemler ile bağırsaklar fazla çalıştırılarak ishal gibi sorunlar ortaya çıkmaktadır. Bu ise bağırsak florasını bozarak vücut için faydalı olan bakterilerin ölmesine neden olmaktadır.
Bağışıklık sistemi doğru yöntemler ile beslenmelidir. Amacın bağışıklık sisteminin yanlış yöntemlerle hızlandırılarak, bağırsakların boşaltılması yerine; bağırsakta var olan bakterilerin beslenmesi, korunması ve sayısının arttırılması olmalıdır.
Tüm vücudu etkileyen bağırsak florasını korumak için:
- Ev yapımı yoğurt, şalgam, kefir ve turşu probiyotik alımına yardımcı olmaktadır. Aynı zamanda ev yapımı turşu ve sirkeler de tüketilmeli salatalara ilave edilmelidir.
- Çiğ sebzeler (lifli) ve meyveler tüketip bağırsaklardaki hareketlilik arttırılmalıdır. Bu durum toksinlerin bağırsaklarda beklenmesini ve geri emilmesini engellemektedir.
- Ispanak, roka, tere, dereotu, maydanoz gibi koyu yeşil yapraklı sebzelerin tüketimine özen gösterilmelidir.En sık yapılan detoks hatalarından biri de tamamen yağsız detoks yapmaktır. Bu durum karaciğeri olumsuz etkileyen durumlardan biridir. Bunun içinse dengeli ve orantılı olarak yağ tüketimini dengelemek gerekmektedir.
Yorum yaz