Okulların açılmasıyla başlayan yoğun tempo çocuklar için bir yandan iyi olurken bir yandan da oldukça yorucu bir durumdur. Onlar için hem sevindirici hem oldukça yorucu olan bu tempo için çocukların sağlıklı beslenmesi ve hastalıklara karşı dirençli olmaları gerekir.
Bütün yaz boyunca güneşe ve uykuya doyan çocuklar, artık saatleri kurarak erken kalkmaya ve tabi ki erken yatmaya kendilerini hızlı bir şekilde alıştırmalıdırlar. Yetersiz uyku, dersi algılamamasına mutsuz ve isteksiz olmasına neden olur.
Özlenen arkadaşlar, öğretmenler, sınıfların heyecanı ile başlanan Eğitim ve Öğretim yılı ile salgın hastalıklara da merhaba diyoruz. Değişen hava şartları, uyku düzeni ve yaşam koşulları vücudun direncini düşürüyor ve buda salgın hastalıkların hızla bulaşmaya başlamasına...
Tabi ki ortak kullanılan tuvaletlerin ve hijyen kurallarına dikkat edilmemesinin de büyük nedeni olsa da havasız ve kalabalık sınıflar da tüm bu salgın hastalıklar konusunda birer etkendir.
Okul döneminde oldukça fazla karşılaşılan bu hastalıklar incelendiğinde solunum yolu başta olmak üzere, bağırsak enfeksiyonları ve bitlenme gibi hastalıklara karşılaşılmaktadır.
Salgın hastalıklardan korunmak için alınacak önlemler
- Elin ve vücudun hijyenine özen gösterilmeli
- Doğru, sağlıklı ve dengeli beslenme
- Hava şartlarına uygun giyinme
- Bol bol sıvı tüketimi
- Düzenli uyku
- Okulda yakın temaslardan kaçınma
- Gerekliyse, uzman kontrolünde bağışıklık güçlendirici alma
- Sağlık sorunu yaşandığında mutlaka doktora gitme.
Çocukların okulda ellerini gereksiz yerlere sürmemesi, sık yıkaması oldukça önemli bir önlem olacaktır. Teneffüsler de sınıfın mutlaka havalandırması gerekir. Aynı zamanda çocuklar için düzenli yapılan bağışıklık sistemi güçlendirici aşıların da düzenli yapılması gerekmektedir. Bulaşan hastalıkların, ağız, el yoluyla bulaşması ve daha sonra; yüksek ateş, ishal, ağır gribal enfeksiyon olarak ilerlemesinin önüne verilen tavsiyelerle mutlaka uyulmalıdır. Gerekli durumlarda sınıf öğretmeni ile konuşularak destek alınmalı.
Bu tarz salgın hastalıklar çoğaldıkça çocukların derslere olan ilgisini azaltıyor ve verimi düşürüyor. Verimi düşen çocuk hastalığın ilerlemesiyle birlikte okula uzun bir süre gidemeyerek derslerinden geri kalıyor. Hastalığın çocuğa her açıdan verdiği zararı önlem adına ciddi önlemler alarak sağlıklı bir eğitim yılı geçirmesi yönünde emek harcanmalıdır.
Yorum yaz