Asansör Arızaları
Asansör arızalanmaları ne yazık ki sık karşılaşılan sorunlar arasında yer alıyor. Asansör arızalanmalarına sebep olarak şunlar gösteriliyor:
- Yeni servise verilen asansörlerde ortaya çıkan sorunların imalat veya montaj hatalarından kaynaklanması
- Asansörlere düzenli bakımların yapılmamasından dolayı görülen arızalanmalar
- Bakım yapılan asansörlerde eksik uygulamalar
- Asansör bakımlarının asansör sistemini bilmeyen kişilerce yapılması
- Kullanımdan kaynaklanan hatalar
- Elektrik gerilimi ve düşüklüğünden kaynaklanan sorunlar
- Asansörün motor ve elektrik kumanda sisteminde görülen aşırı ısınmalar
- Asansöre kapasitesi dışında daha fazla yük bindirilmesi ve sürekli çalıştırılması sonucu asansörün kontrol sisteminin kendini korumaya alması asansör arızalanmalarına sebep olan konulardır.
Kullanım amacı doğrultusunda imal edilen ve asansörler montaj edilirken dikkatli davranılması ve asansör bakımlarının alanında uzman kişilerce sağlanması asansör arızalanmalarını minimize etmesi açısından son derece önemlidir.
Asansör Bakımı Ve Zorunlulukları
Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın 2008 yılında yayınladığı Asansör Bakım Ve İşletme Yönetmeliği uyarınca asansörlerin bakımları her ay düzenli olarak yaptırılmalıdır. Asansör bakımını yapan kişi veya kuruluşların asansör bakımını yapabileceklerini belgeleyen satış sonrası hizmetler yeterlilik belgesi veya TSE belgesi gibi belgeleri almış olmaları önem taşır.
Alanında yeterlilik sahibi kişiler asansörün kullanımından doğabilecek sorunları ölçmüşler ise bu durumda asansörün elektriğini kesmeli ve kullanımını önlemelidir. Bu konuya yetkili servis dışında da hiç kimse müdahale etmemelidir.
Alanında uzman kişiler asansör acil durum kurtarma eğitimlerini almış olmalıdırlar. Böylece asansör arızaları en az düzeye çekilebilir. Bununla birlikte asansör kazalarının da önemli oranda önüne geçilmiş olunur.
Asansör Bakımı Nasıl Yapılır?
Asansör bakımlarının yıl içinde belirli periyotlarla belirlenerek her ay düzenli olarak yapılması gereklidir. Bakım esnasında herhangi bir aksaklık veya asansör mekanizmasında meydana gelmiş bir sorun tespit edilmiş ise bu durumun bakım formunda muhakkak belirtilmesi esastır. Bunun yanında bozulan mekanizmaya nasıl müdahale edileceği hakkında da bilgilendirmelere yer verilmesi gerekir.
Asansör tesis edilecek olan binalarda mekanizmanın kullanım amacı göz önüne alınmalı ve buna uygun bir asansör temin edilmelidir. Eğer asansör yük amaçlı kullanılacak ise asansör kabinlerinin yüksek ağırlık kapasitesi ile donatılmaları gereklidir. İnsanların kullanacağı asansörlerde ise kabinin temininde insan trafiği hesaba katılmalıdır.
Aksi halde kullanım amacına uymayan asansör sistemleri temin edilir ve bu da olası arıza ve kazaların yaşanmasına sebebiyet verebilir. Asansör bakımı yapılırken teknik elemanlar karşılaştıkları problemleri asansör bakım periyodunda belirterek en güvenilir yollarla bu arızaların düzeltilmesinde faaliyet göstermelidirler.
Asansörün servise hazır duruma gelmesi için mekanizmanın tüm aksaklıklarının düzeltilmesi ve bakımının tamamen yapılmış olması önem taşır. Asansör bakımı yetkili servis tarafından her ay olması kaydı ile garanti süresi boyunca düzenli olarsak yapılmalıdır.
Asansör Montajı
Günümüzde kullanılan asansörler elektrikli asansörler ve hidrolik asansörler olmaktadır. Bu asansörlerin yapımında ve montajında bazı güvenlik unsurları önem taşımakta ve bu unsurlara uyularak montajlarının yapılması sağlanmalıdır. Elektrikli asansör mekanizması: Tahrik kasnaklı, zincirli veya tamburlu tahrik sistemi olan bu asansör tipi belli duraklara hizmet eder.
Düşeyden hesaplandığında 15 dereceden fazla eğime sahip değildir. Kabin raylar arasında halat veya zincirle asılı vaziyette hareket eder. İnsan veya yük taşımak için tasarlanan bu sistem elektrikli asansörlerin yapım ve montajı için güvenlik kurallarına harfi harfine uyulması gerektiğine işaret eder. Hidrolik asansör mekanizması: Piston, halat veya zincirle asılı bulunan kabin belli duraklara hizmet eder.
Eğimi 15 dereceden fazla olmamaktadır. Hem yük hem de insan taşıması için tasarlanan bu sistem hidrolik asansör montajı ve yapımında tüm güvenlik önlemlerinin alınmasını gerektirir. Asansörlerinizin aylık bakımlarını belli periyotlar halinde yaptırmak özellikle bina yöneticilerinin ilgilenmesi gereken hayati bir konu olmaktadır.
Olası arızalanmalara ve bu arızalanmalardan doğabilecek sonuçlara karşı asansör kazalarının önlenmesi için yıl içerisinde belirlenen ve periyotlarla asansörlerin aylık bakımlarının alanında yeterlilik belgesi olan kişilerce veya yetkili servisler tarafından düzenli olarak yaptırılması önem taşır. Asansör bakımlarını alanında uzman kişilere yaptırmak için ustamgeliyor’dan ücretsiz teklif alın! Hizmet alınan kişilerden yeterlilik belgesinin olup olmadığı konusunda öncelikli olarak bilgi alınmalıdır.
sn.yetkili,
15 katlı binamızın senelik muayenrsinde daha önce takriben 7 sene önce değiştirilen halatlarının değiştirilmesi lazım geldiği söylendi.asansör taşıması kabinde max. 3kişi yazılı ,taşima halatının kompozisyonu ise ama kalitesinin ne olduğunu bilemiyoruz,çünkü yönetimde asansör proje dosyası mevcut değil koaloklara baktığımız zaman iki kalite mevcut,bu durumda gerilimi160 kg/mm2 mi? yoksa 180kğ/mm2 olanmı?alalım bize yardım edermisiniz.saygılarımla.