Kişinin yaşı veya konumu her ne olursa olsun, hangi meslekte, hangi cinsiyette olduğu fark etmeksizin her zaman başarılı olmayı isterler. Örneğin; ufak yaşlarda bir çocuk Legolarıyla yaptığı bir kalenin yıkılmasının ardından tekrar deniyor, tekrar ve yine tekrar deneyerek başarmayı hedefliyor.
İşte bu bize insanların ufak yaştan itibaren başarıyı hedeflediğini ve fıtrat olarak başarılı olma isteğinin insana yerleştirildiğini göstermektedir. Çocukken başarılamayan bir şeyin sonucu hep üzüntü, ağlama ile bitse de bu durum büyüyünce bu şekilde özgürce dışarı yansıtılamıyor. Peki, insan neden başarılı olmak istiyor? Başarılı olmak ne için gerekiyor?
Kişinin hayatında başarıya sahip olması aslında bakıldığında o kadar da zor bir şey değildir. Kimi zaman hedeflerimiz için çalıştığımız bir dönemde başımıza gelen olumsuzluklarla uğraşarak enerjimizi, heves ve isteğimizi tüketiriz. Bu süreçte hedeflemiş olduğumuz noktaya da varamamışızdır.
İlk olarak da insanların başarılı olamama sebeplerinden biri olan pes etme, vazgeçme ve umutsuzluk illetleri kişinin hedefe ne yazık ki ulaşamadan vazgeçmesine neden olmaktadır. Oysa düşündüğümüzde tarihte birçok kişinin tarihe yazılmadan ve başarıya ulaşmadan önceki hikâyelerinde sayısızca yenilgi, hata, yanlış olmaktadır. Fakat Edison gibi 99 yanlış denemeden sonra 100. Denemede başarıya ulaşmak vardır.
Hayatta başarılı olmak için neler yapmalı peki?
1) Kendini tanı
İnsanların başarı gibi bir hayalleri var fakat nasıl bir yol izlemeleri gerektiğinden haberleri yok. Ne komik. Kişinin bir hedefi olmadan önce kendini tanımalı ve yeteneklerini keşfetmelidir. Şu asla unutulmamalıdır ki başarılı olmadan önce ne konuda ne kadar yeteneğiniz olduğunu bilmezseniz, asla başaramazsınız.
Çok iyi bir müzik kulağınız olabilir, çok iyi bir edebiyat diline sahip olabilirsiniz, yazma konusunda daha önce hiç fark etmediğiniz bir beceriniz olabilir ve daha bir sürüsü.
Kendini tanıma konusunda kendinizi keşfederken bu konuda çocuğunuza da yardımcı olmalısınız. Henüz ilkokulda olan bir çocuğun hangi derse ne kadar ilgisi olduğunu ve hangi dersi neden sevdiğini anlamanız ve çocuğa da bu konuda yönetmeniz çok daha doğru sonuçlara ulaşmasına yardımcı olacaktır.
2) Kimseyi suçlama
İyi bir eğitim alamadım ki, yeterli param olmadı ki, kimse bana hak tanımadı ki gibi insanları suçlayıcı dili kullanmanız sizin hayatta başarıya ulaşmanıza yardımcı olmazken dışarıdan da itici ve bahaneci bir tip olarak görünmenizi sağlayacaktır. Pes etmek ve uğraşmamak sonuç olarak bu tarz bir dil ile kendini temize çıkartmak isteyen kişilerin kullandığı sık bir yöntemdir.
3) Kendini suçlama
İnsanlar kendi içlerinde ikiye ayrılıyorlar. Birinci kısım kolaya kaçıp sürekli başkasını suçlayan, ikicisi ise, sürekli her şeyin sorumlusu olarak kendini suçlayanlar bu ikisi de doğru değildir ve bir suçlu illa lazım da değildir. Ayrıntılarda kaybolmak yerine ana resme odaklanmak kişinin çok daha çabuk başarıya ulaşmasını sağlayacaktır.
Yorum yaz