Betopan Nedir?
Neme karşı dirençli bir yapı malzemesi olan betopan, özellikle dış cephelerde ve ıslak zeminlerde kullanılmaktadır. Ağaç ve çimentonun olumlu özeliklerini bünyesinde zararsız kimyasallarla birleştiren bir inşaat malzemesidir. 24 saat su içerisinde kaldığında dahi şişme olmamaktadır. Neme karşı maksimum dirençli bu malzeme böcek ve haşerelere karşı da dirençlidir.
Betopan ısı yalıtımı konusunda da oldukça etkili ve avantajlı bir malzemedir. Betopan ustası duvarın kalınlığı ve mekanın özelliklerine göre kullanılacak olan betopanın kalınlığıni ve duvarın tek ya da iki tarafında kullanılıp kullanılmayacağını belirler. Bu sayede maksimum yalıtım sağlanır.
Betopanın Avantajları
Betopan kullanımı pek çok yönden avantajlıdır. Çünkü betopanlar plastik değildir, çimentonun sağlamlığı ile ağacın hafifliği ve esnekliği birleştirilmiştir. Yanmaz, nemden, sudan etkilenmez, kuflenme ve rutubet yapmaz. Hafif olduğu için montajı kolaydır ve hızlı monte edilebilir. Bu yüzden prefabrik yapılarda çok tercih edilirler. Sağlık açısından zararlı hiç bir madde içermez. Maksimum derecede ısı ve ses yalıtımı sağlar.
Betopan Alırken Dikkat Edilecekler
Betopanlar kalınlık, ağırlık ve boyutlarına göre pek çok çeşittedir. Betopanın kullanılacağı yapıya uygun olarak betopan tercih edilmelidir. Mesela prefabrik yapılarda ağır olmayan, daha ince ve hafif betopanlar tercih edilmelidir. Bina Dış Cephelerinde ise daha iyi yalıtım için daha kalın olan betopan tercih edilebilir.
Yaptırdığınız yapının uzun ömürlü ve dayanıklı olmasını istiyorsanız, kaliteli betopan tercih etmelisiniz. Ev tadilatı için banyo vs. gibi yerlerde tercih ettiğiniz betopanların da kaliteli olmasında fayda vardır. Aksi takdirde yeni bir tadilata mecbur kalabilirsiniz.
Betopan seçimi kadar, betopan ustası seçimi de önemlidir. Çünkü betopan vidalama işi ustalık isteyen bir iştir. Ehil bir usta tarafından yapılan işler çok daha iyi sonuç verecek ve uzun ömürlü olacaktır.
Betopan Uygulama
Betopan uygulama temel olarak üç aşamadan oluşur. Betopanlar uygulanacak yere göre kalıplar halinde kesilir. Önceden işaretlenen yerlere vidalanır ve en son istenilen renkte boyanabilir.
Yorum yaz