Dünya üzerinde açlık oranını yok etmek için ilk adıma kendi ülkemizden, çevremizden ve hatta evimizden başlamamız gerektiğini çok rahat söyleyebiliriz. Açlık ve israfın aynı dönemde hat Safa'da yaşandığı 21.yüzyılda çevresel, politik ve ekonomik gelişmeler göz önüne alındığı zaman açlığın ve kıtlığın Türkiye’ye sıçramaması ve açlık çeken dünya ülkelerine yardımın ve çözümün ne olduğu konusunda fikir birliği ve çözüm önerileri aranmalıdır.
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FOA) tarafından oluşturulan ve her yıl düzenli bir şekilde birçok dünya ülkesi tarafından kutlanan Dünya Gıda Günü’nün bu yılki hedeflerinden biri ‘’2030’da #SıfırAçlık olan bir dünya mümkün’’, ‘’Yaptıklarımız geleceğimizdir.’’ gibi sloganlarla sürdürülebilir kalkınma hareketinin 2.si olan Sıfır Açlık konusunda dikkat çekmeyi hedeflemektedir.
Her yıl çeşitli etkinlikler ile kutlanılan Gıda ve Tarım günü bu yıl israfı hedef almakta ve bu konuda insanlara bilinçlendirme seminerleri düzenlemektedir.
İsrafı önlemek için neler yapılabilir?
İsrafın beşerî olarak da uhrevi olarak da kişiye ve insanlığa oldukça fazla zararı vardır. Yenmeyecek olan bir yemeğin tabağa fazladan alınması, pişen yemeyin hane halkına göre değil de çok daha fazla pişirilmesi, ekmeğin fazladan alınması, çayın fazla demlenmesi ve tüm bunların sonucu olarak hepsinin ‘çöpe’ dökülmesi hiçbir ideolojinin kabul edip doğru gördüğü bir davranış değildir. Öte yandan bu durum dünya geleceği için de oldukça ciddi bir tehdittir.
Gelecek nesillere kıtlıkla ve açlıkla mücadele eden bir dünya yerine açlığın ve israfın yok olduğu, insan vücuduna gerekli olan gıdaların üretimin çok daha rahat yapıldığı bir dünyanın var olması için bir yandan açlık ile mücadele edilen 21.yüz yılda bir yandan da israf ile mücadele edilmektedir.
İsraf etmemek için yapılacaklar listesi
- Alışverişten hemen önce birkaç günün yemek listesini kafanızda oluşturun. Bu listeye göre kafanızda yapacağınız yemeklerin malzemelerinden hangileri hali hazırda evinizde var hangileri yok not edin ve böylece alışverişinizi rast gele değil de bilinçli ve ölçülü bir şekilde yapın.
- İlk olarak mutfağınızı kontrol edin, alışverişe çıktığınızda evinizde zaten var olan ve bozulması çabuk olan gıdaları almamak için ilk olarak kontrol edin ve öyle alışverişe çıkın.
- Ev hanesine göre yemek pişirmeniz de diğer bir israf önleme yöntemidir. Fazla pişen yemeğin besin değeri ertesi güne oldukça azalmış olur ve çoğu zaman ertesi güne yenmeyip çöpe atılır. Bu ciddi israfların başında gelmektedir.
- Açık büfe tarzı yemek mekânlarında mutlaka yiyebileceğiniz miktarda tabağınıza almalı ve yemek israfının önüne geçmelisiniz.
İsrafın önüne geçmek için en önemli 4 madde böyle, kendi yaşamınıza göre özellikle gıda israfı konusunda ne gibi eksikleriniz olduğunu analiz ederek açlığın bu kadar fazla oldu dünyamızda yemek israfı yapmamak için elinizden geleni yapmalısınız.
Tüm ihtiyaçlarınız için en iyi uzmanlar Ustamgeliyor'da. HEMEN TIKLA ve müşteri oylarıyla seçilen ustalarımızdan ÜCRETSİZ en uygun fiyat teklifini al.
Yorum yaz