Dünya Sağlık Örgütü tarafından yapılan sigara hakkındaki araştırmaya göre, sigara içmek kişinin kendine yapabileceği en büyük kötülüklerden biridir. Vücut dengesini alt üst eden sigaranın olumsuz bir etki bırakmadığı hiçbir organ bulunmamaktadır.Dünya Sağlık Örgütü’nün yayımlamış olduğu veriler şöyle:
Özenme sonucu sigaraya başlatılan kadınlar
Sigara içimi 1920’lerde çoğunluğun erkeklerden oluştuğu bir kitleye sahipti. O yıllar kadınların sigara kullanması pek hoş karşılanmazdı. Bu ise üretici firmaların satışlarında istedikleri rakama ulaşamama nedeniydi.
Bu yüzden kadınlara yönelik başlatılan bir reklam kampanyası ile kadın ve erkek eşitliğinden dem vurularak cinsiyet eşitsizliğini aşma yolunda ilerleniyor imajı çiziliyordu. Marka, satmış olduğu sigara paketini yeşil ürettiği için o yıl moda olan rengin de yeşil olması gibi çalışmalar sonucunu vererek o yıl tütün satışında büyük bir patlama yaşandı.Buradan da anlayacağımız gibi sigara tüketiminin büyük bir ölçüsü özenti ile alakalıdır. Özenmenin rolü o yıllarda olduğu gibi, günümüzde de farklı şekillerde devam etmektedir.
İnsan sağlığına ve ekonomiye olan zararları
Dünya üzerinde sigara kullanan 30 yaş ve üzeri kişilerin %12’sinin ölüm nedeni tütünle alakalıdır. Sigaranın sağlığa ne denli zararlı olduğu ortada olan bir durumdur, öte yandan sigara bütçenize de ciddi ekonomik zaralar sağlıyor. Genel olarak bakıldığında, tütün kullanımının yıllık küresel maliyeti sağlık harcamaları açısından 1,4 trilyon dolar olarak hesaplanmıştır.
Sigaranın sağlığa zararları tek tek sayılmakla bitmeyecek kadar fazla olup sonucunun ölüm ile sonlandığı ciddi zararlı bir zevk aracıdır. Üstelik sigara, tüketildiğinde yalnızca kendinize zarar verdiğiniz kişisel bir tercih olmayıp; çevrenize ve ülke ekonomisine ve hatta dünya ekonomisine de ciddi anlamda zarar vermektedir.
‘Dünya çapında yaklaşık 226 milyon tütün kullanıcısı, yoksullar içinde yer alıyor’
Yapılan araştırma sonucu ortaya çıkan yoksulluk verilerinde görülen o ki ‘ Dünya çapında yaklaşık 226 milyon yetişkin tütün kullanıcısı, yoksullar içinde yaşıyor.’ Şaşırtan bu sonuçta ise parasını kıt kanaat yetirip kenara bir şey koyamayan kişiler, sigarasız yaşamı göze alamayıp mutlaka sigara parasını kenara koyuyor. Tüm bunların sonucu olarak ortaya çıkan veriler ise sigar tüketiminin, gıda tüketiminin önüne geçtiği görülmektedir.
Ailelerin toplam geliri içinde gıda, eğitim ve sağlığa harcanan para, sigaraya harcanan paradan ne yazık ki daha az!
- Apartman ve Bina Temizliği
- Böcek ve Haşere İlaçlama
- Ev Temizliği
- Halı Yıkama
- İnşaat Sonrası Temizlik
- Koltuk Temizliği - Yıkama
- Kuru Temizleme
- Ofis ve İşyeri Temizliği
- Ütü Yapma
Yorum yaz