Duvar Kağıdı Ne Zaman Yapılır?
Duvar kağıdı genelde inşaatı tamamlanan yeni binaya ya da tadilata soktuğunuz eve uygulanmaktadır. Bu nedenle diğer tadilat işleri ile duvar kağıdı arasında bir öncelik sıralaması yapmak gerekir. Evdeki yapılması gereken tüm işler tamamlandıktan sonra en son yapılacak olan iş duvar kağıdı kaplamaktır. Eğer daha önce yaparsanız elektrik tesisatı için kağıdı kesmek gerekebilir ya da diğer işler sırasında kağıt zarar görebilir.
Duvar Kağıdı Uygulamadan Önce
Duvar kağıdı kaplanacak olan yüzeye göre bir takım hazırlıklar yapmak gerekebilir. Eğer eski boya dökülüyor, kalkıyor ise boya sökülmesi yapıldıktan sonra duvar kağıdı yapılmalıdır. Yine eski duvar kağıdı sökülmeli ve sonra yenisi yapıştırılmalıdır. Eskisi zor sökülüyorsa ıslatarak ya da buna özel malzeme kullanarak yapılabilir. Buhar makinesi ile de bu eski kağıtlar sökülebilmektedir.
Duvar yağlı boya ise geçiş astarı vurulmalıdır. Duvardaki çatlak, oyuk ve döküntüler kapatılmalıdır. Duvarda nem, küf, rutubet varsa bunlar temizlenmelidir. Bunları önleyecek malzemeler ile de astar atılabilir.
Boya Üzerine Duvar Kağıdı Yapılır Mı?
Evinizin önceki duvarı boya ise ve şimdi duvar kağıdı yaptırmak istiyorsanız pek ala mümkündür. üstelik önceki boyanın tamamen kalkmasına gerek yoktur. Yüzeyin temizlenerek pürüzlerin giderilmesi, parlak yerlerin zımpara ile matlaştırılması ve gerekli yerler macun atılması gerekir. Bu işlemlerden sonra boya üzerine kağıt kaplamak mümkün olacaktır.
Duvar kağıdı yaptırırken püf nokta zeminin pürüzsüz olmasıdır. Aksi takdirde duvarlarda çıkıntı ya da çökme olabilecek, duvar kağıdı çabuk aşınabilecektir. Bu yüzden zemin hazırlığı işin yarısıdır denilebilir.
Duvar Kağıdı Yapıştırma
Duvar kağıtlarını kaplamaya başlamadan önce kalıpları çok iyi hazırlamak gerekir. Çünkü desenleri birbirine denk gelmeyen kağıtlar istenilen sonucu sağlamayacaktır. Yamalı gibi bir görüntü istemiyorsanız ölçümler çok doğru yapılmalıdır.
Ayrıca duvar kağıdı seçenekleri arasında ton farkı olmaması için renk numaralarına dikkat edin. Aynı gibi gördüğünüz renkler arasında küçük ton farklılıkları olabilir. Göz yanılması yaşamamak için mutlaka kodlara bakarak kağıtları alın.
Yorum yaz