Duvar kağıdı , kendine has bir tutkalı olan bir iç mekan dekorasyon ürünüdür. Dokusu nedeniyle uygulandığı zemine ayrı bir hava ve canlılık katan duvar kâğıdı, dünya standartlarında bir rulo duvar kağıdı genel olarak 53.1000 cm (+%3) ölçülerinde üretilmektedir. Kullanım amaçlarına göre, özel koleksiyon ürünlerde üretilmektedir.
Duvar kağıdı uygulanacak bölgenin zemininde kırık, delik, çatlak olmadığından emin olunmalıdır. Duvar kağıtlarının yapılacağı alanda tavan, duvar tadilatları duvar kâğıdı işleminden önce yapılmalıdır.
Duvar kâğıdı modelleri
Vinil duvar kâğıdı
Silinebilir özelliğe sahip olan duvar kağıtları, kolay temizlenebilir, siline bilinir yapıya sahiplerdir. PVC ile kaplı olduğundan dolgulu bir yapıya sahiptir.
Kâğıt esaslı duvar kâğıdı
Üst ve alt kısmının da komple kâğıt olduğu duvar kağıtlarıdır. Üzerinde vinil kaplı olmadığından dolayı aşırı nemli silinmesi tavsiye edilmez. Nemli bezle silinmesi duvar kağıdınızın ömrü için önemlidir.
Elyaf (nonwoven) duvar kâğıdı
Duvar kağıdı modelleri arasında özellikle Avrupa ülkelerinde nonwoven (elyaf) duvar kağıdı tercih edilmektedir. Duvar kağıdı Avrupa ülkelerinde yoğun olarak kullanılmaktadır. Daha çok bilinçli tüketicilerin tercih ettiği bir üründür. Vinil yerine tercih edilen bu duvar kâğıdı, uygulandığı esnada mekânın temiz kalmasına olanak sağlarken, söküldüğünde de kolayca duvardan çıkmaktadır.
Tekstil duvar kâğıdı
Pamuk, ipek, keten gibi kombinasyonla üretilen tekstil duvar kağıtlarının alt kısmı ise ya kâğıt ya da elyaf olarak üretilmektedir. Uygulaması diğerlerine nazaran daha zor olan ve aynı şekilde kullanımı da özen isteyen bu kâğıt tipinin maliyeti de diğerlerine nazaran daha yüksektir.
Doğal duvar kâğıdı
Polyester, hasır, mantar, kâğıt, mika, taş gibi doğal maddelerden üretilen duvar kâğıdı özel üretim teknikleriyle üretilmektedir. Uygulaması ve temizliği oldukça zordur. Genellikle bu duvar kaplama eklem yerlerini belli edebilmektedir.
Üst yüzeyi kâğıt esaslı ve elyaf duvar kağıtları temiz ve çok hafif nemli bezle silinebilir. Vinil duvar kağıtları temiz ve suyu sıkılmış bezle ve süngerle siline bilinir. Kimyasal beyazlatıcılar, çamaşır suyu gibi malzemeler asla kullanılmamalıdır. Siline bilirlik konusunda rulo etiketleri üzerindeki açıklamalar mutlaka okunmalıdır.
Yorum yaz