Elektrik faturası, hemen herkesin ortak derdi denilebilir. Faturanın fazla gelişi can sıkıcı olsa da fazla gelen faturanın da azaltılabilmesi için belli yöntemler elbette bulunmaktadır. Elektriğin fazla kullanılıyor olması yalnızca kişilerin bütçesine değil aynı zamanda ekonomik sıkıntılara ve doğal enerji kaynaklarının hızla tüketiliyor olmasına neden olmaktadır.
Aile ve sosyal politika bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve Enerji Verimliliği Derneğinin elektrik faturalarını düşürebilmek ve enerji tasarrufunu sağlamak için oluşturmuş oldukları ‘’Enerji Hanım’’ Projesiyle beraber, özellikle evlerde kullanılan elektrikten tasarrufun sağlanması için verilen eğitimler sonucunda hatırı sayılır oranda kadının Elektrik faturası üzerinde 25-30 TL arası tasarruf yaptıkları bilinmektedir.
Elektrik faturasını arttıran etkenler nelerdir?
Elektrik faturasını arttıran etkenler nelerdir sorusunun hemen herkesin kafasında oluşan bir yanıtı vardır. Ev aletlerinde elektriğin fazla harcanmasına neden olan ütü, fırın, çamaşır makinası, bulaşık makinası, saç düzleştiricisi, fön makinası gibi ev aletlerinin akşam 22.00 sabah 06.00 saatleri arasında kullanılması Elektrik faturasında %50 oranında bir değişime neden olmaktadır.
Benzeri bir elektrik tasarrufunu ise evdeki lambaların floresan olarak kullanılması ile yapılabileceğini söyleyebiliriz. Aksi durumda ışıklandırma sistemlerinde de oldukça fazla elektrik harcamış olursunuz.
Elektrik tasarrufu nasıl yapılır?
Bunun yanı sıra yaşam alanınızın olabildiğinde doğal ışıktan yararlanabilir olmasıdır. Örneğin; çalışma alanınızı, oturma alanınızı cam kenarına yakın bir alan üzerine dizayn ederseniz gündüzleri ışık kullanmanızı gerek kalmayacak, bu sayede de elektrik faturası konusunda gözle görülür bir düşüş yaşanacaktır.
Yahut normal fırın kullanırken ısınma süresi 3-10 dakika arası iken mikrodalga fırının ısınma süresi 10-30 saniye arası olduğu için çok daha az elektrik yakarak ciddi anlamda elektrik tasarrufu yapmanızı sağlamaktadır.
Elektrik tasarrufu yapılırken pek çok kişinin bilmediği, bilenlerin de uygulayarak oldukça etkili bir elektrik tasarrufu sağladığı buzdolabı kenar lastikleri, ayda bir sabunlu su ile silinmeli ve pudra ile bolca pudra olmalıdır.
Böylece oldukça etkili bir elektrik tasarrufu sağlanabilmektedir. Her ay düzenli silinen buzdolabı manyetik kapı bantları sayesinde her ay %5 oranında yalnızca buzdolabına yapmış olduğunuz bu işlemden dolayı tasarruf sağlanabilmektedir.
Tahmin edilenin aksine büyük ekranlı televizyonlar küçük ekranlı televizyonlar çok daha fazla enerji/elektrik harcamaktadır. Bundan dolayı daha az elektrik yakması için tercih edeceğiniz küçük ekran televizyonlardan vazgeçip tam tersin büyük ekranlara yönelebilirsiniz.
Ev içinde/ev aletlerinde çeşitli tasarruf yöntemleri şu şekildedir;
Çamaşır makinası; elektrikten tasarruf etmek için çamaşır makinanızı ilk olarak çalıştırmadan önce tam olarak doldurmanız gerektiğini unutmayın. Çok yüksek ısıda yıkamamanız gerektiğini ve çamaşır makinanızın bakımlarını düzenli yaptırmanız gerektiğini unutmamalısınız.
Elektirik tasarrufu konusunda makinalarınızı kullanırken yine sıklıkla tercih etmeniz gereken durumlardan biri olan makinanızın kısa programlarını bilinçli kullanmanız ise ciddi oranda tasarruf sağlamanızı sağlayacaktır.
Fırın; Fırınlar herkes tarafından bilinen, en fazla elektrik tüketen aletlerdir. Bu aletin kullanımı çoğu zaman ihtiyaç olduğu için hayatımızdan bir türlü soyutlayamadığımız fırınları bilinçli bir şekilde kullanarak gözle görülür bir şekilde tasarruf sağlayabilirsiniz.
Fırında yemek pişirirken sık sık fırın kapağını açmayarak işe koyabilirsiniz. Seramik yahut cam yemek kaplarını diğerlerine nazaran çok daha fazla tercih etmelisiniz. Böylece fırının ısıtma yükünü %15 oranında düşürmüş olursunuz. Fırında yemeğinizin pişmesine çok az kaldığını görüyorsanız, fırını kapatın ve sahip olduğu ısı ile pişmesini sağlayın. Fırının düzenli olarak bakımlarını yaptırın, bu sayede ısınma gücünü yavaşlatan etkenlerden kurtularak az enerji ile hızlı bir şekilde ısınmasını sağlayın.
Benzer Konular
- Elektrik ve Elektronik
- Akıllı Ev / Bina Sistemleri (Otomasyon)
- Alarm Sistemleri
- Aydınlatma ve Işıklandırma Sistemleri
- Elektrikçi
- Ev Tipi Elektrik Tesisatı
- Kamera Sistemleri
Yorum yaz