CV yeni bir işi başlamak için atacağınız en önemli ve en dikkatli olmanız gereken adımlardan biridir. Mülakata çağırılmanız ve daha önemlisi işe alınmanız için nasıl bir CV hazırlamanız gerektiği hakkında 5 madde vererek şansınızın artmasını sağlayacağız.
Başından söylememiz gerekir ki, iyi ve etkileyici bir CV hazırlamak çokta kolay bir işlem değildir. İlk olarak dikkat etmeniz gereken CV hazırlarken daha önce yapmış olduğunuz tüm iş deneyimlerinizi talep ettiğiniz yeni işiniz için uyarlayarak ve doğru anlatım şekli ile anlatmalısınız. İlk olarak yapmanız gereken eğitim, deneyim, referans ve yetenek gibi işverenin bilmesi gereken durumların muntazam ve anlaşılır bir biçimde yazılması ile başlanmalıdır. Unutmayın başarılı ve etkileyici bir CV her zaman anlaşılır ve açık olmalıdır.
Etkileyici bir öz geçmiş, her noktada bilgi verici ve öz olmalıdır. Bunun için ise çok fazla CV sayfasına ihtiyacınız yok. Tüm bu bilgileri anlaşılır ve net bir şekilde 2 sayfaya rahatlıkla sığdırabilirsiniz. Yapılan bir araştırmaya göre bir CV üzerindeki dikkat süresi 6 ila 7 saniye arasında değişmektedir. Bundan dolayı uzun sayfalar içeren bir CV hazırlamak karşınızdakini etkilemenizden daha çok sıkmanıza ve tüm CV’yi dikkatlice okuyamamasına neden olabilir.
Etkileyici CV için yapmanız gereken en önemli maddelerden biri ise; talip olduğunuz işin, iş ilanını dikkatlice incelemeniz ve o ilana uygun özelliklerinizi maddeler halinde yazmanız olacaktır. Böylece işverene iş hakkında ne kadar dikkatli ve istekli olduğunuzu göstermiş ve etkilemiş olmanız muhtemeldir.
Her iş için kenarda hazır bir CV kullanmak yerine her iş için ayrı bir CV hazırlamanız da oldukça önemli bir ayrıntı olacaktır. CV oluşturma konusunda göstereceğiniz üşengeçlik iş hayatınızda da pek parlak bir geleceğe sahip olamayacağınızı gösterecektir. Her cümleyi en başından ve yeniden yazmak zorunda değilsiniz, fakat yapmanız gereken her iş ilanı için farklı ve o işe özel ayrıntılar eklemek olmalıdır.
CV oluşturma işleminde son olarak daha önce çalışmış olduğunuz işlerdeki becerilerinizi kendinize özgüveninizi belirtecek biçimde örneklerle dile getirin. Örneğin; Sizden istenen projelerin zamanından önce sorunsuz ve verimli bir şekilde teslim ettiğinizi, yahut satış direktörlüğünde her yıl satış oranlarının büyük oranda artış gösterdiğini gibi konuları mutlaka örneklendirerek yazın.
Yorum yaz