Dünyaca kutlanmakta olan anneler günü pek çok özel günde olduğu gibi belli bir tarihçeye sahiptir. Evren üzerinde birçok anne bu özel günde evlatları tarafından sevgiyle ve hürmetle anılmakta, tüm özverileri için teşekkür edilmektedir.
Ülke olarak 1955 yılından bu yana her yıl Mayıs ayının pazar günü kutlanmakta olan anneler günü, aynı zamanda her sene Türk Kadınlar Birliği ülkemizde evlatları için büyük özveriler yapan, acı tatlı tüm fedakarlığa katlanan annelerden birini senenin annesi seçerek, tüm annelere iyi dileklerini sunar. Gelenek haline gelen bu durum sayesinde her yıl zor, acı, tatlı tecrübeleri ile bir annenin hikayesi anlatılır.
Tarihte Anneler Günü
9 Mayıs 1966 yılında Jarvis adında bir kızın annesi vefat eder. Amerikanın Filedelfiya eyaletinde yaşayan Jarvis, hayata küse, yası aylarca sürer. Yaşamı boyunca bir annesi olan Jarvis annesinin vefatını bir türlü kabul etmez, tüm canlılığını, neşesini ve enerjinin zaman içinde kaybeder. Bu süreçte annesine kavuşabilmek için ölümü bile düşünmeye başlayan genç kız, komşusunun gözlemleri ve yaklaşımı sayesinde komşusu yaşlı kadın Jarvis kadına yaklaşır ve arkadaşlık kurar.
Komşusu Jarvis’e birgün bir sohbet sırasında ‘’insanlar doğar, yaşar ve ölür. Bu bir doğa kanunudur’’ der. Geçen süre ve duyduğu bu cümle Jarvis’in annesine olan sevgisini azaltmaz, ancak ölüm gerçeğinin idrakine varmasını sağlar.
Bu zaman zarfında aradan geçen zaman genç kızın ölüm kelimesini benimsemesini, bu sözcüğün verdiği soğukluğun yerini annesinin sıcaklığı alır. Genç kız artık annesini acı ve gözyaşları ile değil, minnet ve sevgiyle anmaya başlar. Çektiği ızdırap hafifledi, içi dizginledi ve berrak bir sevgi oluştu.
Genç kız annesinin ölümünün bir yılı doluncaya kadar hemen her gün mezarını ziyaret etti ve her gün rengarenk çiçekler götürdü. Tam bir yılın sonunda ise, annesinin ölüm yıl dönümünü arkadaşlarını eve davet ederek kutlamaya karar verdi.
Evine davet ettiği gün Jarvis arkadaşlarına;
‘’Annemi kaybettiğim bu bir sene içinde yaşamış olduğum ızdıraplar, beni eğitti ve bana şunu öğretti; ‘’Evrende anne sevgisinin yerini tutabilecek hiçbir şey yoktur. Bundan dolayı size senenin bir gününü annelere ayırmayı öneriyorum. Ayırdığımız o günü annelerimizle yaşadığımız anılarla dolduralım, bu sayede annelerimize olan sevgi ve minnet borcumuzu belki bir nebze de olsa ödemiş oluruz.’’ dedi.
Jarvis bu önerinin ardından arkadaşlarından oldukça olumlu etkiler aldı. Çok beğenilen bu öneriyi hemen şehrin Belediye Başkanı ile paylaştılar. Jarvis ve arkadaşlarının önerilerine kulak asan ve içtenlikle onaylayan başkan, önerinin insanlara gazete ve çeşitli yollar ile anlatılmasını sağladı. Genç kız ve arkadaşlarının uğraşları kısa zamanda istedikleri sonuca ulaştı ve ABD kurultayı Mayıs ayının 2. Pazar gününde anneler günü kutlamalarına başlanması kararlaştırıldı. Bu şekilde ilk olarak 1980 senesinde ilk olarak anneler günü kutlanmaya başladı. Bunun ardından tüm medeni ülkelerce anneler günü her yıl Mayıs ayının pazar günü kutlanarak, o güne özel anneler için gazete yayınları, radyo ve Televizyon yayınları yapıldı. Okullarda anneler için özel konferanslar, yazılar şiirler okundu, etkinlikler yapıldı ve yapılmaya da devam ediyor.
Türkiye’de Anneler Günü Tarihi
Anneler günü ülkemizde 1956 yılında insanlara yayınlanan bir kararname ile birlikte senede her Mayıs ayının ikinci pazarında resmi olarak kutlanmasına ve annelerin şükran ve saygı ile anılmasına karar verilmiştir.
Bu kararın ardından günümüze kadar her sene düzenli olarak anılan annelere o gün milletçe sevgi, minnet, şükran duyguları iletilmekte, annelere hediyeler alınmakta ve o günün önem ve anlamını anlatan yayınlar, şiirler ve yazılar yayınlanmaktadır.
Burada amaç elbette anneye olan sevgi, minnet ve saygı duygularını tek bir güne sığdırmak değil, evrende eşi ve benzeri olmayan o duyguyu senede bir gün de olsa evrenle birlikte anmaktır.
Yorum yaz