Geçmişin izlerinin en iyi şekilde yansıtıldığı ferforje, iyi bir işçilikle harikalar yaratabiliyor. Ustamgeliyor aracılığıyla, geçmişe olan özleminizi giderebilirsiniz.
Geçmişten Günümüze Ferforje
Ferforje Fransız kökenli bir kelimedir. Anlam olarak; ocakta çalışılan ve dövülerek işlenen demiri ifade ediyor diyebiliriz. Günümüzde ise ferforjenin anlamı, gündelik hayatta demir ile yapılan sanat anlamı taşıyor. Demire şeklini veren kişilere ferforje ustası deniyor. İlk zamanlarda sadece işlevsel olarak kullanılan bu kavram, zamanla sanat anlamı taşımaya başlamıştır. Ustaların kendini geliştirmesi ile harika işçilikler ortaya çıkmıştır. Eski zamanlarda demir işlemesinin yoğun olması sebebiyle ve verilen şekil itibariyle bizi geçmişe götürmektedir.
İlk kullanım alanının kazma-kürek, nal gibi alanlar olduğunu söyleyebiliriz. Anadolu medeniyetleri zamanında ahşap ev yapımı yaygın olduğundan, ferforje kullanımı genellikle küçük nesneler şeklindeydi. Cami, taş bina gibi yerlerde dekoratif pencere, merdiven, bahçe gibi alanlarda kullanılıyordu. Ancak sonra sonra kullanılan malzemenin dayanıklı olmasından ötürü, kullanım alanı genişlemiştir.
- Türkiye’de Ferforje: Kullanım alanının sadece pencerelerde birkaç motifin yapılması şeklinde düşünülmemesi şart. Tarihsel süreçte gerek imalat kalitesi gerekse geleneksel motifleri açısından sarayların vazgeçilmesi olmuştur. Keskin kılıçların, işli özel kılıçların yapımı için kullanılmıştır.
İnşaat Sektöründe Ferforje
Kullanım alanının günümüz için en yoğun olduğu sektör, inşaat sektörüdür diyebiliriz. İnşaat teknolojisinin gelişmiş olması, bu alanda tercih edilen bir ürün olmasının en önemli nedenidir. Binaların sadece PVC, beton, pencere ve kapıdan oluşmuyor olması, sanatsal anlamda ferforjenin kullanımını geliştirmiştir. Ferforje tasarım anlamında geniş bir bağlama eriştiğinde ise çok farklı alanlarda yer almaya başlamıştır. Dış cepheler için estetik bir görünüm sunarak, dekorasyon amaçlı evlerde yer almaya başlamıştır.
Estetik görünümü ile vazgeçilemeyen ferforje ürünler;
- Dış cephelerde kullanılan lambalar,
- Posta kutuları,
- Avizeler,
- İç ve dış cephe merdivenleri,
- Bahçe – mutfak masaları,
- Çardaklar,
- Merdiven ve balkon tırabzanları gibi pek çok alanda kullanım için uygundur.
Ferforje İmalatı Nasıl Yapılır?
İstediğiniz alan için ferforje yapımı, detaylı bir şekilde talep etmenizin ardından yapılacaktır. İstediğiniz alanda bizzat bu alanda profesyonel olan kişiler tarafından ölçü alınacaktır. Montaj yapılmadan önce ölçümleme yapılarak, kontrol edilecektir. Seçiminiz için tahsil edilen kataloglardan nasıl bir ferforje istediğinizi belirleyebilirsiniz. Bu sayede sizin taleplerinizin doğrultusunda en iyi şekilde tasarlanan ürünler, istediğiniz alan yerleştirilecektir.
İmalat İşlem Basamakları;
- İstediğiniz alana uygun tasarım,
- Tasarıma uygun olan malzeme,
- Tasarıma uygun aksesuar seçimi,
- Ölçüler dahilinde tasarıma uygun imalat,
- İmalat sonrasında temizlik,
- Ürün yüzeyinde birleşmelerin yapılması,
- Ürün yüzeyini korumak adına işlemler,
- Boya ve dekorasyon,
Tüm bu aşamaların tamamlanmasından ferforje belirlemiş olduğunuz alan için uygun olacaktır. Direkt olarak teknik ekibin monte etmesinin ardından sorunsuz şekilde kullanımı mümkün olacaktır. Uzun süre boya gerekmediğinden kullanım için oldukça avantajlıdır. Kısa sürede herhangi bir paslanma, kir gibi bir durum söz konusu değildir. Nitekim sağlam yapıda olan bu malzemenin temizliği oldukça kolaydır.
Ferforje Motifleri
Evinize geçmişten bir rüzgar taşımak, ferfojede kullanılan motifler ile olacak. Bu sebeple istediğiniz ferforje için farklı tasarımların olduğu katalogları incelemelisiniz. Tam olarak istediğiniz şeklin yapılması mümkün olduğundan, istediğiniz ürün hakkında detaylı bilgi verebilirsiniz.
Ferforje Kapılar: Genel olarak kapılarda kullanılan ferforje şekilde yaprak deseni, tokmak deseni olabiliyor. Eskiden çok sık kullanılan yaprak modellerinin tercih edilmesi durumunda, ferforjeden beklediğiniz geçmişe dönüş mümkün olacaktır. Yaldızlı renklendirmeler ile ise tam manasıyla istediğiniz görüntüye ulaşabilirsiniz.
Tırabzanlar: Özellikle merdiven ve balkon tırabzanları için ferforje tercih ediliyor. Sahip olduğu estetik görünüm merdiven ve balkonlarda şık bir görünümün oluşmasını sağlıyor. Özellikle baston, kılıç gibi motiflerin bu alanda kullanıldığını görebilirsiniz. Aynı şekilde renklendirmeler geçmişin günümüze taşınması açısından önemlidir.
Pencereler: Tek katlı evlerin dekorasyonunda kullanılarak, şirin ve estetik bir dekorasyon yaratılıyor. Genellikle çiçek ve kuş motifleri bu alanda kullanılıyor. Dilerseniz siz de motiflerinizi bu kategorilerden seçerek, dekorasyonunuza geleneksel bir hava katabilirsiniz.
Çok sayıda seçeneğin sunulduğu Ustamgeliyor, ferforje alanında geniş bir yelpaze ile hizmet veriyor. Motifleri inceleyerek, hangi alanda ferforje kullanmak istediğinize karar verebilirsiniz. Dilerseniz anasayfada bulunan ücretsiz teklif al butonunu kullanarak, ihtiyacınız doğrultusunda verilen fiyatın ne olduğunu görebilirsiniz.
- Açılır Tavan Sistemleri
- Cam Balkon Sistemleri
- Cam Tavan Pencere Sistemleri
- Doğrama İşleri
- Fotoselli Otomatik Kapı Sistemleri
- Kapı
- Kepenk ve Panjur Sistemleri
- Kış Bahçesi Sistemleri
- Korkuluk ve Küpeşte Sistemleri
- Pencere
- Sineklik Sistemleri
- Tente ve Branda Sistemleri
- Teras kapama
- Ahşap Kapı
- Amerikan Panel Kapı
- Çelik Kapı
- Garaj Kapı Sistemleri
- PVC Kapı
- Ahşap Pencere
- PVC Pencere
- Demir Ferforje Doğrama - Demir Doğrama
Yorum yaz