Haziran ayı, okulların tatile girdiği, birçok çalışanın yıllık izin kullandığı, bahçelerin rengarenk çiçeklerle donatıldığı bir dönem.
Yazın keyfini çıkarmak isteyenlerin birçok çeşitli yöntemle tadını çıkarttığı haziran ayında ne ekildiğine dair birçok sorudan dolayı derlediğimiz yazımızda, ‘’haziranda ne ekilir?’’ sorusuna yanıt olarak hazırladığımız sonuçları sizlerle paylaşacağız.
Haziran ayında ne ekilir, ne ekilmez?
Haziran ayında ne ekilir konusunda yaptığımız araştırmada bu ayda daha çok ekilmiş olan sebze-meyve-fidelerin hasatlarının alındığını görmekteyiz.Haziran ayının ekmekten ziyade hasat toplama dönemi oluşu, hiçbirşey ekilemez anlamına da gelmemektedir elbette.
İşte haziran ayında ekilecek meyve- sebzeler;
Haziran ayında biber, domates, kavun, bamya,karpuz, fasulye, soğan gibi sebzeler ekilir. Ancak bu ayda bu sebzelerin birkaç ay öncesinden ekilmiş olmalı oldukça önemlidir.
Eğer karpuz, kavun, acur, salatalık gibi sebzeler daha önce ekildiyse bu ayda ilaçlaması yapılır. Kabak, domates, biber gibi ürünlerin başları budanır.
Çiçek olarak ise haziran ayında ne ekilir sorusuna yanıt olarak Mayıs-Nisan aylarında ekilen fidelerinizden kalanları bahçede yahut saksıya dikebilirsiniz.
Haziran ayında hangi meyveler olmaya başlar?
Haziranda ne ekilir konusunda yaptığımız açıklamadan sonra bu ayda hangi meyvelerin çıktığını, toplamaya başlandığını da inceleyecek olursak ilk sırada kiraz ve çileğin yer aldığını söyleyebiliriz.
Haziran ayında hasat veren sebzelerin başında gelen kiraz, ilk toplanmaya başlayacak olan meyvedir. Daha sonra ise çileklerin toplanmaya başlanması ile birkaç ay önce edilen sebze ve bitki fidelerinde de ciddi bir gelişme görülmektedir.
Bu süreçte yabani otların oluşması ektiklerinizin sağlıklı bir şekilde büyümesini engelleyerek verimin az olmasına neden olmaktadır. Bundan dolayı mutlaka bu süreçte fidelerinizin büyümesini dikkatli bir biçimde takip edin.
Balkonda sebze nasıl yetişir?
Haziranda ne ekilir için hazırladığımız yazımızda bu ayda ekmek istediğiniz domates, salatalık, marul, maydanoz ve yeşil soğan gibi sebzelerin balkonda, saksı içinde nasıl yetiştiğini inceleyeceğiz.
Saksı içinde yetiştirmek istediğiniz sebzelerin ilk olarak balkonunuzun genel yapısına uyumlu olup olmadığınız incelemeniz gerekmektedir.
Daha sonra ise ekmek istediğiniz sebzelerin saksınlarında %30 gübre geri kalan %70’lik kısmına ise toprak koymalısınız. Sebzelerinizi ekeceğiniz saksıların olabildiğince derin olmasına özen gösterirseniz elde edeceğiniz sonuç her zaman en iyisi olacaktır.
Usulüne uygun bir şekilde edeceğiniz sebzeleriniz sayesinde ve düzenli sulandığı takdir sebzeleriniz kısa süre içinde gelişim gösterecektir.
Yorum yaz