Kalorifer Nedir?
Kalorifer bir kazan yardımı ile ısınmış olduğu buhar, su yahut havayı bina ısınmasına kullanmamıza yardımcı olan cihazlardır.
Kalorifer Kazanı Türleri
Kalorifer kazanları kullanılan malzemelere ve içerisinde yakılan yakıt türüne göre farklı türlere ayrılmaktadır. Kalorifer kazanları ısıya dayanıklı metallarden üretilmektedirler. Kalorifer kazanlarında tercih edilmekte olan madenlerin başlıcaları çelik ve dökme demirdir. Kalorifer kazanlarında katı, sıvı ve gaz yakıtlar kullanılabilmektedir. Katı ve sıvı gaz yakılan kalorifer kazanları bacalarda filitre olmaması durumunda çevreye ciddi zararlar verebilmektedirler. Ayrıca bu kazanların bakımları ve tamirlerinde çok daha dikkatli olunması gerekmektedir. Katı yakıt ile çalışan kalorifer kazanlarının bakımları zamanında ve düzgün yapılmadığı takdirde kazanlar patlayabilmektedir. Ülkemizde kalorifer sistemi konusunda çoğunlukla gaz yakıtlar tercih edilmektedir.
Isıtma Sistemleri
Ülkemizde iki tür ısıtma sistemi kullanılmaktadır. Bunlarından birincisi radyatörler sistemleri yardımı ile gerçekleştirilen peteklı ısıtma sistemi, diğeri ise zeminden ısıtma sistemleridir. Zeminden ısıtma sistemlerinde peteklere yani radyatörlere ihtiyaç bulunmamaktadır. Bina tabanına yerleştirilmekte olan sıcak su borularından kaloriferlerin çalışması ile birlikte gün boyu sıcak su devirdaym etmekte böylece bina içerisindeki her nokta eşit oranda ısınabilmektedir. Petek sisteminde ise kaloriferlerin çalışması ile birlikte sıcak su kalorifer peteklerinde dolaşmaktadır. Zeminden ısıtma sistemlerinin petek sistemlerine göre çok daha avantajlı yanları bulunmaktadır. Petek sistemleri ise ısınan binalarda ısının oda içerisine yayılabilmesi için petekleri ön, arka ve üstlerinin boşaltılması gerekmektedir. Zemin ısıtma sistemlerinde eşyalarınızı dilediğiniz gibi yerleştirebilirsiniz. Zeminden ısıtma sistemleri kısa vadeli kullanımlara uygun değildir. Bu ısıtma sistemleri ile binanız kaloriferleri kapatsanız dahi uzun süre soğumayacaktır, fakat kaloriferleri ilk çalıştığınız evrede binanın ısınması vakit alacaktır. Yerden ısıtma sistemlerinde bina zemininin tamamı aynı anda ve hızla ısınır. Petek sistemlerinde olduğu gibi küçük bir radyatörün bütün odayı ısınması beklenmez. Yerden ısıtma sistemlerinde oda içerisindeki hava kurumaz. Bu sebeple petek sistemlerinde olduğu gibi oda içerisinde su bulundurmanız gerekmez. Yerden ısıtma çok güvenilir bis sistemdir, uzun yıllar sorunsuz çalışır.
Yorum yaz