Kişilik bozukluğu (Histerik) günümüzde en sık karşılaşılan psikolojik rahatsızlıklar arasında yer almaktadır. Etrafında yoğun duygular yaşayan ve davranışları çok aşırıya kaçan kişiler varsa, bu kişilerin histerik kişilik bozukluğu yaşadığını anlayabilirsiniz.
Histerik kişilik bozukluğu nedir?
Histerik kişilik bozukluğu ABD psikiyatri Birliği tarafından çoğunlukla yetişkinliğin ilk çağların da başlayan, yoğun duygusallık ve dikkatleri üzerine çekmek, çevresi tarafından onay alma ihtiyacının fazlalığı ile kendini gösteren bir rahatsızlık olarak tanımlanmıştır. Bu tarz kişiler kişisel iletişim kurmakta zorlanırlar ve sürekli ilgi odağı olmak isterler. Reddedilme, değersizlik duygusunu oldukça yoğun bir şekilde yaşarlar.
Histerik kişilik bozukluğu nasıl anlaşılır?
Kişilik bozukluğu tanısı konulabilmesi için kişide şu belirtilerin olması gerekir:
- Aşırı ilgi gösterme, dikkatleri üzerine çekme çabası.
- Olayları abartılı bir şekilde yaşayan ve dramatize etme.
- Göstermeci davranış.
- Onaylanmadığında yahut eleştirildiğinde aşırı duygusallık gösterme.
- Uygunsuz şekilde kışkırtıcı davranış yahut görünüm sergilemek.
- İlgi odağı olma ihtiyacı.
- Hızlı ve ani kararlar almak.
Bu tarz bir kişilik bozukluğu yaşayan kişilere nasıl davranılmalı konusuna gelince ise; uzmanlara göre kişilik bozukluğu yaşayan kişi eğer eşiniz veya yakınınız ise, paranoid özellikleriniz varsa ve kıskançsanız ondan uzak durun. Aşırı empatik davranmayın, duygusal gösterileri sizi yorabilir. Eğer bu kişi eşiniz ise flörtöz özellikleri sizi aldatacağı anlamına gelmez, ancak siz buna ne kadar tahammül edebilirsiniz bunu iyice düşünmeniz gerekebilir.
Bu hastaların bir konuşma esnasında yapacakları tepkiler bellidir. Konuşma esnasında tepki ve mimikleri abartılı bir şekilde vermek, konuşma esnasında olayı acınası anlatmak ve cümlelerinde sürekli olayı dramatize edecek ifadelere vurgu yapmaktır. Fazlaca dış dünyayla ilgilenerek iç dünyalarını ihmal etmiş kişilerdir.
Kişilik bozukluğu tedavisi nedir?
Kişilik bozukluğu tedavisi nedir? Sorusuna karşılık uzman doktorların cevabı şu şekildedir: ‘’ Bu tarz kişisel bozukluk yani histerik olan kişiler, bireysel ya da grup psikoterapi uygulanarak tedavi edilebilirler. Terapistler kişilerin duygusal görünümlerine dikkat etmeli, kendilerini doğru ifade etmelerini sağlamalıdır.
Hastalar gerçek duygularının farkında olamazlar. Sürekli olarak terapistlerin desteğine ihtiyaç duyarlar. Bu hastalara çoğunlukla ilaç tedavisi yapılabilmektedir.
Yorum yaz