Yaklaşan kış en çokta kabarık faturaları hatırlatıyor. Sürekli artan doğalgaz fiyatları ödenen faturalara nazaran ısınamamanın verdiği kızgınlık bize kış ayını sevmememiz için ciddi bir neden oluyor.
Bu böyle sürüp gitmesin diye yapılması diye yazdığımız makalemizde kesin çözüm olacak dış cephe mantolama sisteminden bahsedeceğiz. Isınamama sorunun çoğunlukla eski yapıtlarda baş göstermesi ise bu durumu nedenini aslında açıkça ortaya koyuyor. Bu sistem ile kaplanan evler özellikle dış ve iç olarak iki taraflı uygulandığında oldukça sıcak ve keyifli bir kış geçirmeniz için mükemmel bir çözüm oluyor.
Hem sıcağı hem soğuğu yalıtan, yaz ve kış aylarında mükemmel bir atmosfer oluşturan mantolama sistemi artık yeni yapılan tüm yapıtlarda devlet tarafından mecburi bir işlem olarak belirlenmiştir.
Isınma giderlerinin düşürülmesi için oldukça fazla tercih edilen tercih edilen uygulamaların başında gelen dış cephe mantolama sistemi, ısı iletimi oldukça düşük olan ve karışık içerik ile zenginleştirilmiş strafor ısı yalıtım levhası ile kaplanır.
Bu sistemin binayı bir manto gibi sarmasından dolayı bu ismi almıştır. Isı yalıtım sistemleri aynı zamanda ses yalıtımı görevi de yapmaktadır.
Mantolama nasıl yapılır?
İlk olarak dış cephe mantolama yapılacak yüzeye iskele kurulur ve mantolama işlemi yapılacak yüzey işleme hazırlanır. Yüzeyde çatlak veya pürüz varsa bunlar giderilir. Bina yüzeyine manto edilmiş klima üniteleri, çanak antenler gibi sökülmesi mümkün olan aletler sökülür.
Mantolama işlemine binanın en alt kısmından başlanarak ısı yalıtım levhalarının aynı hizada olmasına dikkat edilir. Isı yalıtım levhalarının duvara yapıştırılması, harcın levhanın bir yüzeyine, dişli mala kullanarak ve levhanın bütününde kalınlık aynı olacak şekilde yayılır.
Yahut yapıştırma harcı ile levhanın bir yüzeyinin kenarlarında tahmini 5 santim kalınlığında bir çerçeve oluşturularak iç kısımda belli başlı bir aç yere yumruk büyüklüğünde yapıştırma harcı bırakılarak yalıtım levhası duvara muntazam bir şekilde yapıştırılır.
Yapıştırılan levha diğer levha ile iyice birleşmesi için el yardımı ile iyice yapıştırılır. Aynı zamanda levha duvara iyice yapışsın diye yine el yardımı ile levha duvara iyice bastırılarak yapışması sağlanır.
Yorum yaz