Halk arasında nakliye ve lojistik neredeyse birbirleri yerine kullanılan iki ayrı terimdir. Nakliyat, taşıma işi demektir. Lojistik ise Türk dili kurumunca, Lojistik, insanların talep ve ihtiyaçlarını karşılamak adına her türlü hizmetin, ürünün ve bilgi akışının iletenden, iletilene kadar planlı programlı şekilde taşınmasına verilen isimdir.
Lojistik terimi ilk olarak 1.Dünya savaşı esnasında kullanılan askeri bir terim olarak girmiştir hayatımıza. Logistikaların başlıca görevi ordunun herhangi bir eksiğini sektemeye uğratmadan temin etmesiydi. Şuan lojistik sektörünün gelişmesine temel atan 3 kural; Amerikan iç savaşı, Dünya savaşı, 2. Dünya savaşıdır. Lojistik günümüzde kendi içinde 4 kola ayrılmaktadır. Bu kollar nelerdir ve birbirlerinden farkları nasıldır inceleyelim.
1) Birinci Parti Lojistik (1PL)
Tüketici veya üreticinin nakliye araçlarını satın alması ve tüm dağıtım ve teslimatı kendi yapmasıyla ortaya çıkan lojistik anlayışı ifade etmektedir.
2)İkinci Parti Lojistik (2PL)
Üretici veya ithalatçının kendi ürünlerini nakliyat firmasına devretmesine verilen lojistik anlayışıdır.
3) Üçüncü Parti Lojistik (3PL)
Bu tamamen uluslar arası taşımacılık deneyimi yüksek lojistik firmalarının verdiği hizmete denmektedir. Türkiye’de yaşayıp herhangi bir yurt dışı web sitesinden alışveriş yaptığınızda, ürünü aldığınız ülkeden kapınıza getirme işlemini gerçekleştirmek 3PL lojistik sisteminin hizmetidir.
4) Dördüncü Parti Lojistik (4PL)
Dördüncü parti lojistik ise depolama, paketleme, kargo takibi gibi işlerin yanı sıra çalışmış olduğu firmalara ürün tedariki de yapmaktadır. Sonuç olarak anlaşılıyor ki ‘Nakliye’ Lojistiğin içersinde yer alan bir hizmet sektörüdür.
Yorum yaz