Aradığın Usta Ayağına Gelsin - UstamGeliyor Blog

Priz Sistemi Ve Tamiri Nasıl Yapılır?

Ustamgeliyorda priz tamiri ustalarla birebir iletişim kurularak alınacak hizmete kolaylık sağlıyor.

Priz Sistemleri

Ülkelerde kullanılan priz sistemleri birbiri ile farklılık gösteren teknik özellikler taşıyor.  A fiş ve priz sistemi: Kuzey ve Orta Amerika ile Japonya’da kullanılan bu sistemde topraklama hattı bulunmuyor. Ülkemizdeki priz sistemine göre 15 amper, 100 ila 127 V ve 60 Hz değerlerinde farklı olarak çalışıyor.

B fiş ve priz sistemi: A tipinde kullanılan sisteme topraklama hattının eklenmesi ile b tipi sistemi ortaya çıkıyor. Bu nedenle prizlerin diş sayısı 3 bölüme ayrılıyor. Kullanım alanlarına bakıldığında Kanada, Meksika, Japonya ve ABD olduğu görülür.

C fiş ve priz sistemi: Ülkemizde ve Asya, Avrupa ve Güney Amerika’da olmak üzere kullanılan bir priz sistemidir. 2,25 amper, 220 ila 240 V ve 50 Hz değerinde kullanılan sistemdir. İki dişten oluşan priz sistemi yüksek gerilimli cihazların kullanımına olanak vermez. Elektronik ev aletlerinin kullanımına uygun bir priz sistemidir.

Priz Tesisatı

Fişler kullanılarak elektrik tesisatından enerji almaya yarayan sistemlere priz tesisatı denilir. Prizlerin dış yüzeylerinde yapısal açıdan sert malzeme kullanılırken fişlerin prize bağlanan kontakları yanmaz özellikte PVC ya da porselen yapılarda üretilir. Prizlerin dış yüzeylerinde hem PVC hem de bakalite kullanımına yer verilebilir.

En çok tercih edilen priz tesisatı olarak sıva altı, sıva üstü, topraklı, topraksız ve antigron sistemler öne çıkar. 3 fazlı bu priz sisteminin yanı sıra data, müzik sistemi, çocuk korumalı sistem, telefon, UPS priz ve TV prizi gibi farklı priz tesisatları da kullanılabilir. Bununla birlikte ayrı ayrı özelikle gösteren bu sistemler bir araya toplanarak toplu priz tesisatı da kullanıma uygundur.

Priz Tamiri

Akım olup olmadığını kontrol ederek işe başlamak priz tamirinin başta gelen müdahalesini oluşturur. Prizde elektrik akımının olup olmadığına bir kontrol kalemi ile bakılmalıdır. Akım yok ise priz yüzeyinde bulunan vidalar gevşetilir.

Dış kapağın çıkarılmasının ardından iki adet daha sabitlenmiş vidalar karşımıza çıkar. Bu vidalarında gevşetilmesinin ardından elektrik kabloları görünür vaziyette olacaktır. Priz tamiri tam da bu noktada başlar. Elektrik ustasından yardım alınması köklü çözüm için gereklidir.

Yorum yaz

Usta mı arıyorsun?

Ustamgeliyor.com ustalarla müşterileri birleştiren bir hizmet platformudur.Eğer bir ustaya ihtiyacın var ise-kısaca ihtiyacını belirt -gelen 7 teklifi karşılaştır-sana en uygun ustayı seç .

Talep oluşturmak için hemen logoya tıkla:

Kategoriler

En Popüler