Ülkemizde son yıllarda oldukça yaygın hale gelen fitness sporu, isminden de anlaşılacağı gibi anlaşıldığı gibi hedefi fit ve sağlıktır. Sıklıkla karıştırılsa da kas yapma sporu olmayan fitness'ın amacı tamamen sağlıklı zayıflama, zinde kalma, fit ve sıkı bir vücuda sahip olma, esneklik kazanmaktır.
Vücut geliştirme sporu fiziksel olarak vücudun güçlendirilmesine dayalı vücudun tamamı veya belirli bölümlerinin kaslarını geliştirmekken, Fitness da ise vücutta bulunan yağlar yapılan egzersizlerden dolayı kas haline gelerek sıkı bir görüntü sağlar ancak buradaki hedef kas yapmak değil sağlıklı olmak ve sağlıklı bir şekilde fit bir fiziğe sahip olmaktır.
Fitness özellikle ülkemizde vücut yapma sporu ile karşılaştırılan ve hatta çoğu kişi tarafından hala kas yapma sporu olarak bilinen bir spor dalıdır. Birçok spor salonu kendi bünyesinde fitnees sporuna salonlar açarak yoğun talebi karşılamaktadır.
Fitness sporu esnasında kaslar vücut geliştirme sporunun aksine hacimsel olarak gelişmez ancak sıkı bir görünüme sahip olur. Bu sporda birçok egzersiz çeşidi bulunmaktadır. Gerek spor aletleri gerek vücut hareketleri ile yapılan egzersizler vücudun tüm kaslarını çalıştırarak hem sağlıklı olmaya hem de sağlıklı kilo verme işlemine yardımcı olur.
-
Fitness sporunun psikolojik etkisi
Fitness yapılan araştırmalar sonucunda psikolojik olarak da ciddi boyutta dinginlik, gevşeme ve rahatlama sağlamaktadır. Birçok psikologlar tarafından danışanlarına tavsiye edildiğinde bilinmektedir. Diyetisyenlerin de sıklıkla önerdikleri fitness, birçok egzersizi içinde barındırdığı için düzenli yapıldığı takdirde sıkı ve fit bir görüntüye sahip olmanızı sağlayarak ciddi kilo verme ve sıkı görünmenize öncülük etmektedir.
Düzenli fitnees yapan kişilerin vücutları fazlasıyla esnekken, kas yapmış kişilerin vücutları şişen kaslarından dolayı esnekliğini kaybeder. Fitness sporunda amaç vücuttaki yağ oranını az tutarak fit bir görünüme sahip olmakken, vücut yapma sporunda amaç yağ oranının tamamını kasa çevirmek ve yalnızca bu amaçla spor yapmaktır.
- Asfalt Yol
- Beton Yol
- Epoksi Zemin Kaplama
- Fayans Döşeme
- Halı ve Halıfleks Döşeme
- Kauçuk Zemin Kaplama
- Kompozit Deck Döşeme
- Laminat Döşeme
- Mineflo (Serfloor) Kaplama
- Parke Döşeme
- Parke Sistre
- Seramik Döşeme
- Taş Döşeme
- Zemin Cila ve Lake
- Zemin Döşeme ve Kaplama
Yorum yaz