Şantiyelerde üstlenmiş olduğu görev doğrultusunda önemli bir yere sahip olan mühendis ne yapar sorusunun cevabına bu içerikten ulaşabilirsiniz. Ustamgeliyor internet adresi üzerinden doğru bilgiye ulaşabilirsiniz.
Mühendisin Şantiyedeki Görevi
Dört yıllık inşaat mühendisliği bölümünü bitirmiş olan kişilerin şantiyelerde mühendis olması mümkündür. Hem bitirilmiş olan bölüm hem de saha alanındaki deneyim göz önünde bulundurularak, görev tayin edilmektedir. Mühendisin şantiyede yer alması yeni mezun ile 5 yıllık tecrübe arasında oluyor. İlk 5 yıl mühendislerin sahada şantiye mühendisi olarak yer aldığı görülüyor.
Mühendisin görevinin tanımlanması ise ilk etapta genel bir şekilde yapılabilir. Bu durumun nedeni, her firmanın farklı görevler üstlendirmesindendir. Kişinin tecrübesi dahilinde, şantiye şefi olarak alacağı görev değişmektedir.
Firmaların Büyüklüğüne Göre Görevi;
- Mühendisin 5 yılda proje müdür unvanın alması,
- Uzman yardımcısı,
- Uzman,
- Şeflik,
- Müdürlük gibi görevlere erişmesi mümkündür.
Saha mühendisi öncesi kullanılan unvanlar arasında ise yapı denetim mühendisi, iş güvenliği mühendisi gibi görevlerde verilebilir. Mühendisin sahada ne şekilde var olacağı kişisel deneyimi, başarısı ve ilgisine göre değişmektedir.
Mühendisin Görev Tanımı;
- İlk olarak tecrübe edinme aşamasında şantiye şefinin varsa kaba inşaat şefinin altında çalışmaktadır. Yeni mezunlar için iş güvenliği tedbirlerinin alınması, günlük raporların alınması gibi görevler verilmektedir.
- Yeni mezunlar proje pafta kontrolleri, basit metrajlar hakkında da söz sahibi olabilir.
- Tecrübe edindikten sonra ise inşaat teknikeri, operatörler, formenler ve taşeronlarla kurmuş olduğu iletişimin gücüne de bağlı olarak imalat ve işleyişi öğrenir.
- Deneyimi artan mühendisler, şantiye organizasyonu ve imalat ilerleyişinde daha aktif olur. Kısım veya kaba inşaat şefi olmak için aday olarak gösterilebilir.
Ev İnşaatında Şantiye Mühendisinin Görevi
Şantiye mühendisinin ev inşaatı için tanımlanmış olan görevi geniş kapsamda değerlendirilmektedir. İlk olarak üstlenmiş olduğu görevlerden biri, şantiyeye gelen malzemelerin teslim alınmasıdır. Bu bağlamda onu yönlendirecek olan kişiler ise formen, ekip üstleri, taşeron olacaktır. Puntajların tutulması, proje paftalarının güncel şekilde sahaya getirilmesi, işe zamanında başlanması, imatların ön teslimi, beton – demir gibi malzemelerin siparişleri için metrajların hesaplanması görevleri bulunmaktadır.
Yeni mezunlar belirleme konusunda yetkin olmayacağından gerekli malzemelerin belirlenmesinin ardından direkt olarak kontrolü için şantiye şefine göstermektedir. Ön kontrolün ardından onaylanan verilerek, saha için işleme sokulabilir. Daha tecrübeli olan şantiye mühendisleri için ise imalatı yeterinde öğrenmesi halinde, imalat görevinin tamamen ona bırakıldığını söyleyebiliriz.
Sahada mühendisler tarafından kontrol yapılan alanlar ve işler;
- Donatı,
- Adet,
- Yerleşim,
- Çap,
- Temizlik ve pas payı uygunlukları,
- Beton dökülmeden önce kalıbın şakülü,
- Kalıp kapatılmadan kalıp yağının uygulanması,
- Payanda ve kuşak adet ve uygulanışların düzeni,
- İnce işler için terazi,
- Sıva – boya gibi işlerde uygulamanın kalınlığı,
- Gönye kontrolleri gibi alanlarda çalışarak, bu görevleri üstlenirler.
Verilen görevler neticesinde mühendis kendini geliştirerek, kısa sürede sahanın geniş alanlarında söz sahibi olabilir. Kişinin hangi alanda söz sahibi olduğu ve ne kadar kısa süre içinde görev tanımının değişeceği, tamamen kendisini geliştirmesi ile alakalıdır.
İnşaatta Şantiye Ustasının Görevi
Şantiye ustası olarak inşaatta görev alan kişiler genellikle mimar ya da inşaat mühendisleridir. Yapının inşaatı, organizasyon ve mühendislik işlerinden sorumlu olan kişi şeklinde tanımlanabilir. Şantiye ustası olarak çalışan kişilerin ruhsata uygun şekilde bir yapı inşa etmesi için çalışmalarını yürüttüğünü söyleyebiliriz.
- İnşaatın prosedürlere uygun şekilde sorunsuzca tamamlanması,
- Hem yapı hem de çalışanlar için gerekli olan tüm güvenlik önlemlerinin alınması gibi görevleri üstlenmektedir.
Şantiye ustası adı altında çalışacak olan kişilerde aranan nitelikler genellikle lider bir ruhu olması, ekip çalışmasına uygun olmasıdır. Bunun dışında teknik ve idari sorumlulukları almaktan kaçınmayacak bir kişi olması şarttır. Organizasyon ve yönetim becerisi gelişmemiş olan mühendis ve mimarlar için bu görevin zorlayıcı olacağını söyleyebiliriz. Deneyim ve pozisyon dahilinde bu görevde çalışılması mümkün olabilir. Ancak doğru bir şantiye ustası, mühendis ve mimar seçimi ile sorunsuz bir saha çalışması yapılabilir. Sonucunda ise herkesin payının olduğu inşaat tamamlanmış olur.
Görevler neticesinde kişisel özellikleri ve deneyimi baz alınarak oluşturulmuş olan ekip ile ihtiyaç duyduğunuz inşaat işlerinin en iyi şekilde tamamlanması için ücretsiz teklif al butonunu kullanabilirsiniz.
Yorum yaz