Kalıp Nasıl Çıkarılır?
İnşaat sektöründe sık sık karşılaşılan durumlardan biri olan kalıp nasıl çıkarılır bu işe yeni girmiş olanların veya kendi inşasını kendi yapmak isteyenlerin ilgi odağı oluyor. İp iskelesi ve telöreler yapılmalıdır. Temellerde bulunan aks ve sınır ölçüleri temel yüzeye aktarılmalıdır. Temel kalıpta görünen yan kenarlar temel kalıp planına göre ayarlanmalıdır. Kuşak kirişlerinin dış kenarlarından zemine kazıklar çakılmalıdır.
Kanatların dik durması için dıştan desteklemek gerekir. Aksların doğruluğu kontrol edilmelidir. Kalıp üst kotları kontrol edilmelidir. Elemanların boy yükseklik kontrolleri yapılmalıdır. Yan kalıpların diklik oranları ölçülmelidir. Tel ve klape kanatlar açılmayacak şekilde bağlanmalıdır. Diğer kirişlerin kanatları da kontrol edildikten sonra beton dökme işi gerçekleştirilebilir. Böylece inşaatta kalıp çıkarma işi gerçekleştirilmiş olur.
Kalıp Çıkarma Teknikleri
Metraj uygulamaları ile kalıp çıkarma teknikleri ve kalıp iskelesi hakkında inşaat mühendisleri, inşaat firmaları, mimarlar ve kalıp ustaları işlerine kolaylık getirmişlerdir. Bu uygulama kalıp ve kalıp iskelesi hesaplamalarının kolaylıkla yapılabilmesini sağlıyor. Statik projelerin tüm hesaplamaları bile metraj uygulaması sayesinde zahmetsiz bir şekilde gerçekleştiriliyor.
Hatta bu ara yüz olaya bir mühendis gözünden bakıyor ve 3 boyutlu projeler olmadan bile metraj hesabı yapılabiliyor. İnşaat projelerine ait kalıp metrajlarının çıkarılmasında AutoCad gibi bazı bilgisayar programları kullanılıyor ve kalıp çıkarma teknikleri kolay ve hızlı bir şekilde yürütülüyor.
Taşeron İnşaat İşleri
Bir alt sözleşme ilişkisi olan inşaat taşeronları genellikle yanlış bir şekilde fason ya da yan sanayi yerine kullanılıyor. Taşeron inşaat işleri taşeron işçiler tarafından ana firmanın işlerinin bir kısmının yapılması şeklinde yorumlanabilir. Bu işçiler kadrolu çalışanlar ile ortak koşullarda çalışırlar. Fakat yasal anlamda farklı bir firmanın çalışanları olmaktadırlar. Netice olarak taşeron inşaat işleri ana ve bağlı firma arasında yürütülen işlerdir.
İnşaatın kaba işlerinin tamamlanmasının ardından ev boyası öne çıkar. Ev boyasının yapılması ile bir binanın hemen hemen tamamı tamamlanmış demektir. Dekor uygulamalarından da yararlanılarak ev inşası tamamlanmış olur.
Yorum yaz