Herkes gibi yemek yiyor olmanıza rağmen sürekli açlık hissi mi yaşıyorsunuz? Daha yeni yemiş olsanız bile mi? İşte uzmanlara göre sürekli aç hissetmenin nedenleri:
-
Çok hızlı yemek yemek
Beyin ile mide arasındaki iletişim, hızlı yemek yediğiniz zamanlarda yanlış çalışır. Hızlı yediğiniz zamanlarda beyine mide tarafından doyduğuna dair bir sinyal gitmediği için yemeye devam edilir. Yemeyi hızlı yemek yerine daha yavaş yiyerek, yemekleri ağzınızda daha uzun süre çiğneyerek beyin ve mide arasındaki iletişimi güçlü hale getirebilir, böylelikle daha uzun süre tokluk hissedebilirsiniz.
-
Fazla stres
Yapılan araştırmalarda uzmanlar stresli durumların ardından kanda bulunan kortizon seviyesinin çoğalmasıyla açlık hissinin ortaya çıktığını ve böylece yemek yeme isteğinin doğduğunu söylemektedir. Bu durum da stresli bir yaşantıya sahip kişilerin fazlaca yemek yemeye meyilli olduğunu ve belli aralıklarla açlık krizlerinin yaşandığını da sıklıkla görülmektedir.
-
Düzensiz beslenmek
Düzensiz beslenmek, diğer bir adı ile öğün atlamak gibi yapılan hatalar, beklenmedik anlarda aç hissedilmesine neden olmaktadır. Özelliklede en sık yapılan ve oldukça büyük bir hata olan sabah kahvaltısının yenmemesi ve atlanması kişide aşırı acıkma ve kan şekeri düşmesi gibi durumlara neden olmaktadır. Sabahları ağızınıza az da olsa bir şeyler atmalı ve metabolizmanızın çalışmasına yardımcı olmalısınız.
-
Protein değeri düşük besinler tüketmek
Özellikle diyetteyken yapılan bu hata zayıflamak isteyenlerin sıklıkla yapmış olduğu bir durumdur. Kalori hesabı yapmak ve aslında besin değeri bakımından oldukça düşük olan besinleri tüketmek, sıklıkla aç hissedilmesinin de başlıca nedenlerindendir. Satılan diyet ürünlerinin birçoğu oldukça düşük kalorili olmuş olsa da besin bakımından hemen hemen hiçbir değere sahip değildir. Bu tarz besinlerin tüketilerek bir günün geçirilmesi hem vücudun vitaminsiz kalması açısından hem de sık acıktırması bakımından oldukça zararlıdır.
-
Uykusuz kalmak
Uyku, insanın doğuşundan itibaren hem vücudumuzu hem de ruhumuzu besler. Düzensiz veya az uyku uyunduğu zaman tokluk hissi veren hormon artış gösterir. Bu durum ise çok çabuk acıkmaya neden olur. Gün içerisinde 7 ila 8 saat uyku uyumadığınız takdirde bu hormonlar harekete geçerek gereksiz karbonhidrat tüketimine neden olmaktadır.
Yorum yaz