Devletin, facebook, twitter gibi sosyal medya hesaplarına yasal yaptırımlar getirmesi beklenirken bu tarz internet ortamındaki yasal yaptırımlar birçok farklılıklar göstermektedir. Sosyal medya ortamında suç belirlemesi yapıp, suç işlendiğini ispatlamak ve ceza yaptırımı uygulamak oldukça sıkıntılı bir süreçtir.
Birçok hukukçu tarafından sosyal medya suç tanımının oldukça karmaşık ve zor bir süreç olduğu birçok kez söylenmiştir. Yüzde yüz denetlenmesinin imkânsız olan sosyal medya ortamı, bir yazının gerçek anlamda kime ait olduğunun bile zor anlaşıldığı karmaşık bir ortamdır.
Sosyal medya üzerine yeni kanunlar çıkarılana kadar Türkiye’de sosyal medya üzerine yürütülen kanun ve suçlar şu şekilde yürütülür;
İspat, suç:
Yukarıda da belirttiğimiz gibi, internet ortamında bir yazının tam olarak kime ait olduğu bilinemez ve bu ortamda yazılan yazının içeriğinde, hakaret, suç, isyan, şiddete teşvik gibi yasal tanımlar girmiyorsa suç sayılmamaktadır. Nefret söylemlerinden de yalnızca şiddete teşvik içerenler suç sayılmaktadır.
Ciddi boyutta ağır eleştiri cezamı?
Yargıtay’ın ağır eleştiri konusunda da çoğu zaman bir takipsizlik ve beraat ettiği sanıklar mevcuttur. Çoğunlukla sanatçı ve siyasetçilerin sıklıkla başvurdukları Asliye Hukuk Mahkemesinde tazminat davarı hep beraat ile sonuçlanmaktadır.
Bu tarz konularda dava açmadan önce iyi bir hukukçudan destek almak, sormak ve emin olmak hem sizin gereksiz emek harcamanızı hem de daha doğru adımlar atmanızı sağlayacaktır.
Cinsel taciz
Cinsel taciz denildiğin de akla fiziksel tacizin geldiğini biliyoruz fakat Yargıtay’a göre kanunen mağdurun cinsel amaçlı kullanılması tacizin gerçekleşmesi için yeterlidir demiştir. Böylelikle facebook veya sosyal medya hesaplarından herhangi biri aracılığı ile yapılan sözlü taciz kanunen 105. Maddede suç literatürüne girmektedir.
Özgürlüğe karşı konulan ve 106. Maddede tehdit suçu olarak tanımlanan, herhangi özgürlüğe ve hürriyete kasteden içerikli azılarda kanunen suç sayılmaktadır.
İki kişi arasındaki yazışma, video veya resim paylaşımının taraflarca veya üçüncü kişilerce ihlal edilmesi, haberleşmenin gizliliğini ihlal etme suçuna girmektedir ve kanunen işlemi ve cezası mümkündür.
Özel hayatı ihlal
Türk ceza kanununun 134. Maddesinde yer alan ve ciddi suçlardan sayılan kişinin resim, video veya kişisel bilgilerinin izni olmadan yayınlanması da kanunen sosyal medya suçları arasında yer almaktadır.
Yorum yaz