Aradığın Usta Ayağına Gelsin - UstamGeliyor Blog

Su Borularında Doğru Tercih Önemli

Ustamgeliyor adresinden su borularında doğru tercih için doğru firmayı bulabilirsiniz. Boru seçimi sonradan sorun çıkmaması açısından önemlidir.


Su Borusu Nedir

Su borusu isminden de fark edileceği gibi suyun geçtiği borudur. Bu su ve boru özellikleri değişebilir. Yani bazı yerlerde içme suyu için tesisat kullanılırken bazı yerlerde de farklı su giderinin geçiş yolu sağlanabilir. Bu noktada boru özelliklerinin önemi gündeme gelir. Su boruları özellikle ev veya iş yeri tesisatlarında kullanılan malzemeler olduğundan bunlar uzun vadeli düşünülmelidir. Su borusunda akıntı olabilir. Akıntının temel nedeni tesisatın yanlış olması veya sonradan meydana gelen pürüzler nedeniyle çatlama kırık olmasıdır. Su borularının kendi içinde birçok çeşitleri vardır. Bu çeşitler ilk kurulum aşamasında iyi seçilmelidir. Yani eğer seçim iyi olmazsa kısa vadede sorunlar da çıkar ve uzun ömürlülük görünmez.   Bu nedenle de malzemeden satın alacak kişinin, inşaatı yapacak ustanın ya da diğer kişilerin kaliteli malzeme alması gerekir.

Su borusu.jpg

Temiz Su Tesisatında Nasıl Boru Kullanılır

Temiz su için hazırlanan tesisatta kullanılacak olan boru özellikleri şöyle sıralanabilir:

  • Kullanım amacına uygun boru seçilmelidir.
  • Su kalitesini etkilemeyen özelikte olmalıdır.
  • Korozyona dayanıklı malzemelerden kullanım olması gerekir.
  • Galvanizli borunun ömrü malzeme kalınlığına göre değişebilir. 10 – 50 yıl arasında kullanım süresi olabilir.
  • Basınç ve sıcaklık artması halinde kullanım ömrü de azalmaktadır.
  • Sıcak su ve soğuk su tesisatı olacaksa bu durumda çelik, plastik ve bakır borulardan yararlanmak gerekir.
  • Plastik borular günümüzde galvanizli borulara göre daha fazla seçilmektedir. Kullanım beklentilerine göre durum değişebilir.
  • Bakır borular estetik beklentisi olanlar için idealdir. Sıva üstü tesisatlardı sert çekilmiş sistemlerde kullanım olur.
  • Su tesisatlarında su boşaltılması için yatay borulara bir miktar eğim gerekir.

Temiz su.jpg

Çelik Borular Özellikleri

Su borusu çeşitleri arasında en çok kullanılanlardan biri çelik borulardır. Çelik malzemeden yapılmış ve akışkan taşıyıcısı olarak kullanılan galvanizli borular sıva altına döşenebilir özelliktedir. Islak zemin altına uygulanmaz. Galvanizli çelik borulara hiçbir şekilde eğme, bükme ve sıcak işlem olması gerekir. Galvaniz kaplaması bozulacağından korozyon olur ve su içeriği değişir.
 

Cam Elyaf Takviyeli Borular Ve Çeşitleri

Bina tesisatlarında soğuk ve sıcak su iletiminde kullanılmak üzere hazırlanan cam elyaf takviyeli borular üç katmandan oluşmaktadır. Polipropilen randomdan oluşan  cam elyaf takviyesi dışında Polipropilen Random Copolimer malzeme kullanılır. Polipropilen boru uygulamalarından bir farkı olmayan bu malzemenin avantajı kimyasallara karşı dayanıklı bir yapıda olmasıdır. Endüstriyel boru sistemlerinde, bina içi ısıtma basınçlı hava klima sistemlerinde kullanım olabilir.

Alüminyum Folyo Takviyeli Borular 

Alüminyum folyo ile birlikte PPR-Tip 3’ten üretilen ve üç katmandan oluşan bu borular güçlü çapraz bağlar sayesinde sıcaklığa dayanımı artırmaktadır. Alüminyum folyo, borunun orta tabakasında yer alır.

Boru.jpg

Polietilen (Pe-X) Borular 

Sıhhi tesisatta, gaz, hava tesisatında, ısıtma tesisatında kullanılan bir boru çeşididir.  Kırılgan değildir ve yumuşak yapısı daha da sağlamlaştırılabilir. Sıcak su tesisatında PE-X işlemi olarak da bilinen bu uygulama döşemeden ısıtma uygulamalarında sıkça tercih edilmektedir. Çapı daralmaz ve kireçleme de yapmaması diğer büyük avantajıdır. Kireçleme olan bina tesisatlarında su tesisatının yenilenmesi gerekebildiği için uzun vadede bu malzeme değerlendirilebilir.  Ayrıca soğuk içme suyu tesisatında endüstriyel tesislerde, yerden ısıtma sistemlerinde de uygulanabilir. Otel, hastane sera gibi yerlerde de kullanım mümkündür.

Polipropilen (PP) Borular Ve Özellikleri

Kendini sürekli yenileyen polipropilen borular uygulamaları açısından hızla yükselen bir ivme yakalamıştır. Tesisatçıların bile takipte zorlandığı sistemler açısından düşünülürse bu çeşit boruların ne kadar iyi olduğu düşünülebilir. Galvaniz ve siyah çelik borular artık yerini plastik borulara bırakmıştır. Bakır borular da vardır. Isıtma ve temiz su tesisatında bu boru türlerine sıkça rastlanır. Bu malzemenin avantajı ısıya, basınca ve kimyasal maddelere karşı dayanıklı olmasıdır. (Tip 1) Homopolimer, (Tip 2) Copolimer ve Tip 3 Random copolimer şeklinde çeşitlenmektedir. Tip3 sınıfı olanlar daha çok seçilmektedir.

Bakır Borular Özellikleri

Yüksek korozyon direnci olan bakır borular ekonomik olmaları yanında sağlık şartlarına en uygun şekilde kullanılan çeşitlerdir. En ideal su tesisatı boruları bakır boru çeşitleridir. Plastik borular ve galvanizli demir borular da bundan sonra gelen çeşitlerdir. Ücretsiz teklif al diyerek firmalara ulaşabilir ve bu borulardan kullanabilirsiniz.

Bakır boru.jpg

Tesisat hizmetleri için ihtiyacın olan en iyi ustalar Ustamgeliyor.com'da.

Yorum yaz

Usta mı arıyorsun?

Ustamgeliyor.com ustalarla müşterileri birleştiren bir hizmet platformudur.Eğer bir ustaya ihtiyacın var ise-kısaca ihtiyacını belirt -gelen 7 teklifi karşılaştır-sana en uygun ustayı seç .

Talep oluşturmak için hemen logoya tıkla:

Kategoriler

En Popüler