Yangın Tesisatı Faydaları
Yangın biz insanların en çok korktuğu durumlardan biridir. Bilhassa kapalı mekanlarda yangın ile karşılaşılması insanları telaşlandırmaktadır. Yangın esnasında ne yapacağımızı bilemez ve panik halinde duruma nasıl bir çözüm bulacağımızı analiz edemeyiz. Bu nedenlerle insan hayatının tehlikeliden kurtarmak için yangın tesisatı faydaları öne çıkar. Olası yangınların söndürülmesinde otomatik sprinkler sistemi olarak da geçen yangın tesisatı tehlikenin ortadan kaldırılmasında son derece etkilidir.
Yangın Tesisatı
Otomatik yangın söndirme sistemi olan sprinkler sistemi yangının ilk çıkışından itibaren duyarlı yapısı ile yangını algılayarak en kısa zamanda otomatik olarak söndürme faaliyetini gösterir. Yangın tesisatı aynı zamanda yangından dolayı insanlara bu durumu ihbar da etmektedir. Basit bir çalışma prensibine sahip olan sistem emniyetli bir yapıda bulunur. Sistem koruma altında olan bölgelerin tavan seviyesini tümüyle kaplamaktadır.
Aynı zamanda şebeke takibi oluşturulmaktadır. Sprinkler çalışma esnasında kapalı olup Yangının çıkmasından itibaren sistem kendini otomatik olarak açmaktadır. Sistemde bulunan mühür cam bir ampulden oluşur. Yangının çıkması ile ortamdaki sıcaklık değeri yükselir ve cam ampul bunu daha iyi hissederek bu mühür genleşme sonrasında çatlar ve sistem otomatik olarak çalışıp yangının söndürülmesinde büyük bir etki gösterir.
Yangın Tesisatı Çeşitleri
Kuru yangın tesisatı ve ıslak yangın tesisatı olarak yangın tesisatı çeşitleri ikiye ayrılır. Kuru yangın tesisatı: Yangın tesisatı borularında su bulunmaz. Bu sistemde suyun yangın anında verilmesi sağlanmıştır. Boru içlerinde azot gazı ve basınçlı havanın yer almasına olanak verilmiştir. Bu durum binaya su sızmasını önemli ölçüde önler. Islak yangın tesisatı: Genellikle yüksek yapılarda ve donma ihtimali olmayan yerlerde kullanılır.
Bu sistem içinde basınçlı su bulunur. Islak yangın tesisatı sisteminde su dolu boru ağı kullanılmaktadır. Islak yangın tesisatı 3’e ayrılmaktadır. Bu sistemde su yalıtımı yaptırılması binanın sudan zarar görmemesi için önemlidir. Şebeke basıncı ile söndürme, depolu yangın tesisatı ve basınçlama deposu ile söndürme ıslak yangın tesisatı çeşitlerine örnektir.
Yorum yaz