Türkiye’de yönetici olmak çoğunlukla, üst kademede boşalan yöneticilik kadrosuna alt kadrodan terfi şeklinde olmaktadır. Bu usul ile terfi ettirilen yeni yöneticinin yönetim yetenekleri çoğunlukla kısıtlıdır. İş yaptırma yetisinden çok iş yapma yetisine sahip olduğu için genel de işleri ya kendi yapar ya da yapanlara müdahale eder.
Terfi eden bir yönetici nasıl tecrübe kazanır?
Alt kadroda olarak boşalan yönetici, iş yönetimi görevine getirilen kişi nasıl tecrübe sahibi olur diye sorulduğunda cevabı oldukça bilindik karşılıklar almak olası durumlardandır. Örneğin, kitap okumak, tecrübe sahibi diğer elemanlardan destek almak, yöneticilik eğitimi almak, yüksek lisans veya MBA gibi sertifika programlarına katılarak o konuda uzman kişilerin tecrübelerinden yararlanmak olacaktır.
Kişinin hangi pozisyonda olursa olsun kendini geliştirmekten geri kalmaması yapacağı iş de ilerlemesine sebep olacaktır. İş yönetimi, çalışanları yönetmek gibi görevler kişinin belli birtakım özellikleri olmasını gerektirmektedir.
İyi bir iş yönetimi için, yöneticinin bilgisi olması gereken konu başlıkları şöyledir;
- Güncel yönetim kavramları
- Organizasyonlardaki ekip çalışmaları
- Kurum kültürü
- Yönetim etkinliklerinin özellikleri
- Lider bir yönetici özellikleri
- Yöneticinin ve Liderin sahip olması gereken özellikler
- Yönetimde kurulan ilişkiler, etkili iletişim yönetimi
- Yönetici ve motivasyon
- Çatışma yönetimi
- Analiz
- Stratejik yönetim
- Amaçlarda yönetim
- Çalışan performans yönetimi
- Zaman yönetimi
- Takım ve ekip kurma ve yönetme
- Raporlama ve takip
- Problem çözme yöntemleri
İş yönetimi için atanan bir yöneticinin bilmesi gereken konu başlıklarını inceledikten sonra iyi bir yönetici nasıl olması gerektiğini inceleyebiliriz. Yöneticilik birçok kişinin hayatı boyunca istediği makamlardan biri olup, çoğu zaman sahip olunduğun da ise idaresi zor olan bir görevdir.
Kişilerin tayin edildiği yöneticilik, amirlik gibi üst düzey fakat oldukça fazla sorumluluk ve ciddiyet isteyen işler eğitimini tam anlamıyla almamış kişiler tarafından yarım bırakılmaktadır. Yönetici makamının bir orkestra şefi pozisyonun da olduğu unutulmamalı ve işlerin başında olan yöneticinin mutlaka gerekli eğitimi alarak işe devam etmesi gerekmektedir.
Elbette yöneticinin de bir insan olduğu ve hata yapabileceği unutulmamalı ve ona göre çok daha dikkatli olunmalıdır. Son olarak bir yöneticinin alacağı eğitimin mutlaka kendi sektörüne yönelik olması da dikkat edilmesi gereken hususlardan biridir.
Yorum yaz